Вонредна состојба на Косово

t

Со тоа оваа институција ја поддржа одлуката на Владата за вонредни мерки за ограничување на снабдувањето со енергија, пренесува Коха.

Одлуката што значи дека намалувањето на снабдувањето со енергија станува законска е донесена со 57 гласа пратеници, а 17 воздржани. Никој од присутните во салата не беше против.

Вонредните мерки поради енергетската криза ќе важат најмногу 60 дена, а опфаќаат воведување ограничувања во снабдувањето со енергија на потрошувачите и наметнување посебни обврски за енергетските компании.

Одлуката предвидува формирање на Итна техничка комисија за утврдување и поднесување препораки до министерот за економија. Комисијата има задача да препорача спроведување на мерки за справување со негативните ефекти од економската криза. По препораките, Министерството треба да објави задолжителни рестриктивни мерки.

Собранието може да ги продолжи итните мерки за уште 30 дена.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Види чудо, Курти експресно го најде “својот…

Пратеникот на Собранието на Србија од Косово,…

Курти: Ако Србија реши да нè нападне,…

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека не…

ЕУ го укинува визниот режим за Косово!

Земјите-членки на ЕУ се договорија за заеднички…

Курти: Не е чудно што американскиот амбасадор…

Косовскиот премиер Албин Курти денеска во парламентот…

Некој сепак ќе легне на брашното: Конечен…

Косовскиот премиер Албин Курти денеска пред пратениците во Собранието…