Објавено на:

Во мај инфлацијата во ЕУ беше 8.8 отсто

t

Според последните податоци на Евростат, статистичкиот завод на Европската унија, инфлацијата во мај изнесуала 8.8 отсто во ЕУ и 8.1 отсто во еврозоната.

Една година претходно стапката на инфлација во ЕУ беше 2.3 отсто, а во еврозоната 2 отсто.

Најниски стапки се регистрирани во Франција и Малта – 5.8 отсто и Финска 7.1 отсто, а највисоки во Естонија 20.1 отсто, Литванија 18.5 отсто и Летонија 16.8 отсто.

Двоцифрена инфалија е забележана и во Хрватска, Бугарија, Чешка, Грција, Унгарија, Холандија, Полска, Романија и Словачка.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Во Црна Гора се славеше до рано…

По 32 години доминација на црногорската политичка…

Маричиќ: ЕУ не одзема идентитети

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски…

Рекорден трговски дефицит од 432 милијарди евра…

Европската унија минатата година во надворешно-трговската размена…

Косовски аналитичари: САД и ЕУ мора да…

Европската унија и САД мора да имаат…

Анкета: Србите не знаат дали сакаат да…

На евентуален референдум за влез во Европска…