Во Србија објавен Речник на македонски глаголи

t

По повод 75-годишнината од универзитетската настава по македонски јазик и литература во Србија, денеска во Музејот на обединувањето во Нови Сад беше претставен Речникот на македонските глаголи на авторот Жарко Бошњаковиќ, чие објавување е поддржано од покраинската влада, пренесува Бета.

Како што соопштија од Кабинетот на покраинскиот премиер Игор Мировиќ, поддршката за оваа публикација покажала посветеност на единството и односот кон македонското национално малцинство кое живее во Србија, а особено во Војводина.

Авторот на речникот и професор на Филозофскиот факултет во Нови Сад, Жарко Бошњаковиќ рече дека овој речник ќе биде корисен за студентите, но и за јазичните теоретичари и лингвисти, додека претседателот на Националниот совет на Македонците, Борче Величковски, изјави дека станува збор за „капитална работа што ќе го подигне нивото на универзитетското изучување на македонскиот јазик“.

Вршителот на работи во Амбасадата на Северна Македонија, Михаела Веселинов, истакна дека ова дело заслужува почит и е од големо значење за македонскиот јазик.

Соработници на речникот се Националниот совет на Македонците во Србија, весникот и издавачката институција „Македонски информативен и издавачки центар“ во Панчево, Филозофскиот факултет на Универзитетот во Нови Сад и Архивот на Војводина.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Можете да кажете сè, ама дека…

Можете да кажете се, ама дека во…

(Видео) За разлика од македонските навивачи што…

Црногорските навивачи во Подгорица аплаудираа на српската…

Рекација на Чкембари: Полицијата без никаква селекција…

Раководството на македонскиот ракометен вицепрвак, Еурофарм Пелистер…

Советот за безбедност на ОН не ја…

Советот за безбедност на ОН не ја…