Во Хрватска се увезени пиперки од Македонија со забранет токсичен пестицид

t

Во пиперката од Македонија откриени се остатоци од пестицидот форметанат. Ризикот е сериозен, јавуваат хрватските медиуми. Присуството на забранетиот токсичен пестицид вчера веднаш е пријавено во европскиот систем за брзо алармирање во трговијата со храна, пренесува сајтот Даница.

Пестицидот е откриен со анализа на примероци од пиперки на хрватскиот пазар, а тоа значи дека пратката не била вратена од граница.

Пестицидот форметанат е исклучително ефикасен инсектицид што се користи во производството на овошје и зеленчук. Многу земји сè уште го користат, но во Европската Унија е забранет поради сомневање дека може да влијае на здравјето на луѓето.

Форметанатот е акутно токсичен ако се проголта орално, умерено токсичен ако се вдишува и има ниска акутна токсичност ако се нанесува на кожата.

Бројни научни студии докажаа дека форматенатот може да биде токсичен преку инхибиција на холинестеразата. Активноста на холинестеразата е примарно одредена кај заболувања на црниот дроб, сомнително труење со пестициди и атипична форма на ензимот.

Клиничките знаци по акутна и хронична изложеност на форматанат кај стаорци беа намалена телесна тежина, а кај кучињата прекумерна саливација, отежнато дишење, отежнато дишење, повраќање, кашлање и абнормална тишина.

Пестицидот форматенат е потенцијално невротоксичен токму поради неговата способност да ја инхибира холинестеразата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Maкедонија полека но сигурно ја снемува… Негативен…

Според податоците на Државниот завод за статистика,…

Полицијата заплени автомобил, со вештачење и ДНК…

Врз еден автомобил кој полицијата го заплени…

Aмериканската потпретседателка: Америка нема да дозволи раселување…

Потпретседателката на САД Камала Харис, која е…

Процесот за уставните измени не завршува на…

Седницата за уставните амандмани е отворена, дневниот…

Трамп остана без имунитет во случајот за…

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп нема имунитет…