Годишната инфлација стигна до 7,6 проценти, храната поскапа за 9,6 проценти!

t

Инфлацијата во февруари, во однос на ланскиот февруари е 7,6 проценти, а растот на храната и на безалкохолните пијлоци, која најмногу ги засега граѓаните, е 9,6 проценти – покажуваат податоците од Државнит завод за статистика. Притоа, лебот и житото за една година поскапеле за 11,1 процент, месото за 6,2 проценти, млекото, сирењето и јајцата имаат заеднички рат на цените од 4,4 проценмти, овошјето е поскапо за 10,4 проценти, а зеленчукот за 18,5 проценти.

Од храната, очекувано, најголем годишен раст имаат маслата и мастите, со зголемена цена од 23,8 проценти. Поради растот на цената на горивата, значаен раст има и кај трошоците за транспортот и тие се зголемиле за 19,3 проценти за една година, а растот на трошокот за електрична енергија е 9,4 проценти.


На месечно ниво пак, инфлацијата е 1 процент, односно за толку се зголемиле трошоците за живот во февруари во однос на јануари.

Јануарската инфлација на годишно ниво (јануари 2022 година во однос на јануари 2021 година) беше 7,3 проценти.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Слично на членот 5 во НАТО: ЕУ…

Шефот на ЕУ дипломатијата потврди дека доколку…

Димовски распали по Шарената револуција: Се што…

Поранешниот пратеник во македонското Собрание, Илија Димовски,…

Захарова: Нека влезат Финска и Шведска во…

Соединетите Американски Држави, принудувајќи ги Финска и…

Министерката за култура призна: Имало финансиски неправилности…

За работењето на директорот на Албанскиот ансамбл,…

Прекинати преговорите меѓу Русија и Украина

Мировните преговори меѓу Москва и Киев во…