Гоце е сè уште жив меѓу нас и бесмртниот негов дух продолжува да бдее на верна стража, будно грижејќи се за понатамошната судбина на неговата сакана земја и народ

t

Денес, официјална делегација на Левица, составена од пратеникот Борислав Крмов, генералниот секретар Јована Мојсоска и членот на Президиумот, Бранко Ристов, положи цвеќе на вечното почивалиште на апостолот на македонската револуционерна борба – Гоце Делчев.

– За величината на еден од најголемите македонски револуционери говори неговото дело, каде Делчев најдоследно и најупорно се бори, како против османлиската тиранија и доминација, така и против велико-бугарскиот врховизам и против сите обиди на бугарскиот монархизам да го искористи македонското национално-револуционерно движење за свои шовинистички цели.

Денес, поради вазалноста и потчинетоста на квинслишката власт, повторно великобугарските апетити се обидуваат да го извалкаат ликот и делото на најистакнатата револуционерна личност од македонската историја.

🇲🇰Делчев е апостолот на македонската национална свест, Делчев е бастионот на македонската државотворност, Делчев е исконскиот порив на секој Македонец за самостојна и независна македонска држава – и затоа, секој напад врз неговиот лик е напад на темелите на македонската Република.

Како што бугарскиот комунист Тодор Павлов истакна во својот говор по повод пренесувањето на коските на Гоце Делчев во Н. Р. Македонија:

„И сето ова ни дава право да тврдиме дека Гоце е сè уште жив меѓу нас и дека бесмртниот негов дух продолжува да бдее на верна стража, будно грижејќи се за понатамошната судбина на неговата сакана земја и народ.

Овој чин, чинот на пренесување на коските на Гоце Делчев од нова, слободна, отечественофронтовска Софија во новиот главен град на македонската слободна држава, смело ќе кажам, има големо историско, симболично значење, уште повеќе затоа што на нивниот пат тие ќе поминат и низ Пиринска Македонија.”

Додека живеат идеалите на Делчев – ќе живее и Републиката! – напишаа од Левица на Фејсбук.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Мицкоски нема да формира влада по…

Дури и да победи ВМРО-ДПМНЕ на следните…

Кој ќе “лапне” станче? Муцунски ќе му…

Тимчо Муцунски ќе биде запаметен како градоначалник…

Апасиев на Светскиот самит на Комунистичката партија…

Денес, 15 март 2023 година, претседателот на…

Мециновиќ за изјавата на Ескобар: Во ваков…

Еден православен народ и гнилиот Запад, културолошки…

Левица: Лихвобанкарите остварија рекордни половина милијарда евра…

Лихвобанкарите остварија рекордни половина милијарда евра прихофи…