Дали ова е следната војна?!

t

Во 1997 година, геополитичкиот советник на Дејвид Рокфелер, Збигњев Бжежински, напиша книга наречена „Големата шаховска табла“.

Книгата е особено интересна бидејќи го прикажува размислувањето на империјата Рокфелер во однос на Евроазија.

Размислете за следново, кое дава одреден увид во нивното гледиште за Евроазија и како да ја контролираат (всушност самата идеја за нејзино контролирање дава увид во нивната страст за моќ):

За Америка, главната геополитичка награда е Евроазија“.

„Откако континентите почнаа да комуницираат политички, пред околу петстотини години, Евроазија е центар на светската моќ.

Со оглед на ова гледиште, не е изненадување што САД ја користеа доктрината за спречување и на европските и на азиските сили да формираат каква било економска, а со тоа и политичка моќ што може да ја тестира хегемонијата на САД.

Овој извадок разоткрива многу.

… Но, во меѓувреме, императив е да не се појави ниту еден евроазиски предизвикувач, способен да доминира со Евроазија, а со тоа и да ја предизвика Америка. Затоа, целта на оваа книга е формулирањето на сеопфатна и интегрирана евроазиска геостратегија.

Сите империи во одреден момент реализираа и распоредија слични гео-политички стратегии.

Имено, да се спречи дослух, да се одржува безбедносната зависност меѓу вазалите, што ќе ги одржува овие притоки усогласени, да формира повремени војни со цел да се донесат повеќе притоки кои бараат заштита (примерот со Шведска и Финскакои бараат членство во НАТО), а потоа и за оние варвари кои не се под контрола на империјата, погрижете се тие никогаш да не се здружат за да формираат колективен отпор.

Овие варвари се Русите, Индијците, Кинезите и Арапите.

Следи дека примарен интерес на Америка е да помогне да се осигура дека ниту една сила нема да го контролира овој геополитички простор и дека глобалната заедница има непречен финансиски и економски пристап до него.

Кога се гледа низ објективот на историјата и желбите на моќните луѓе низ вековите, конфликтот во Украина има совршена смисла. Посегнувањето на НАТО врз Русија е очигледно додека е игнорирано од западните пропагандни медиуми.

И да, секако Русите, Кинезите и др. користат пропаганда. Разликата е во тоа што Западот верува дека само „другата страна“ користи пропаганда.

Идејата дека Путин, по 20 години континуиран економски раст, зголемена стабилност и уживање висока популарност, одеднаш се преврте од креветот и рече: „fuck it“. Го ризикувам сето тоа и напаѓам друга земја туку така“, е еден од најапсурдните и најидиотските наративи што масовната медиумска пропаганда ги има произведено. А обичниот човек на Запад всушност поверува во тоа.

Сепак, не треба да се чудиме.

Многумина веруваа во „оружје за масовно уништување“ и, дури и откако беа измамени, успеваат да користат наративи со пишманење како тоа „, Садам беше лош човек, па…“

Но семејствата на повеќе од еден милион Ирачани не веруваат во оваа приказна.

Во секој случај, еве сме повторно, иако сигурно не сме апологети за Русија или Путин (тој е силеџија, заедно со останатите), наш пораз би била неспособноста да ја разгледаме објективно ситуацијата.

Продолжуваме со погледот на Америка/Рокфелер за да можеме подобро да ги разбереме настаните:

Америка сега е единствената глобална суперсила, а Евроазија е централната арена на светот. Оттука, она што ќе се случи со распределбата на моќта на евроазискиот континент ќе биде од одлучувачко значење за глобалниот примат на Америка и за американското историско наследство“.

„Без одржливо и насочено американско учество, за кратко време силите на глобалниот неред би можеле да доминираат на светската сцена“ Со предупредувачки знаци на хоризонтот низ Европа и Азија, секоја успешна американска политика мора да се фокусира на Евроазија како целина и да биде водена од Геостратешки дизајн.

Сега ќе разберете зошто САД отсекогаш ги поддржувале двете страни на војните на Блискиот Исток и во Евроазија.

Тоа става премија на маневрирање и манипулација со цел да се спречи појавата на непријателска коалиција која на крајот би можела да се обиде да го оспори приматот на Америка…

Сега прочитајте го овој извадок:

Најнепосредна задача е да се увериме дека ниту една држава или коалиција на држави нема да добие капацитет да ги протера Соединетите Држави од Евроазија, па дури и значително да ја намали нивната одлучувачка арбитражна улога.

„Потенцијално, најопасното сценарио би било голема коалиција на Кина, Русија и можеби Иран, „антихегемонистичка“ коалиција обединета не со идеологија, туку со комплементарни несогласувања. Тоа би потсетувало по обем и опсег на предизвикот некогаш поставен од кинеско-советскиот блок, иако овојпат Кина најверојатно ќе биде лидер, а Русија следбеник.

Избегнувањето на оваа непредвидена ситуација, колку и да е далечна, ќе бара прикажување на геостратешката вештина на САД на западниот, источниот и јужниот периметар на Евроазија истовремено.

Оваа војна е војна меѓу Западот, предводен од САД, и „варварите“, кои сè уште се надвор од хегемоничното трло со кое моментално се соочува Русија додека ги вклучува Кина, Блискиот Исток и Индија. Се плашам дека земјите ќе бидат принудени да избираат страни во текот на оваа деценија.

И пред да кажете: „Не, не Крис, Украина е едноставно поддржана од Европа и САД“.

Француски новинар се враќа од Украина и вели дека Американците се директно одговорни за војната.

Ок, има многу повеќе за кои би можел да зборувам, но не сакам да се изгубиме и сакам да се обидам да продолжам со тоа каде сме денес и што гледаме.

Запрашајте се за ова. Ако сте шпицастите чевли кои се кренати на масаата на Рокфелер, како би се обиделе и да ја одржите доминацијата и истата да порасне?

Врз основа на нивното размислување,, би рекол дека ќе започнете војна со овие сили. Кина, Иран, Русија, а можеби и Индија. Ќе ги спротивставите еден против друг, ако е можно.

Знаеме дека Саудијците и Иран се долгогодишни непријатели и знаеме дека и Русија и Кина создаваат силни односи меѓу двете земји. Ниту едната и другата не сакаат војна, додека Западот ќе се обиде да го искористи и поттикне конфликтот.

Звучи лудо и спротивно на наративите што ги слушате на масовните медиуми за пропаганда? Секако, но оди прочитај ги тие извадоци повторно, потоа кажете што навистина се случува.

Сега, не знам што се случува со сигурност, но неодамнешното зголемување на тензиите во Иран е чудно темпиран настан.

Извор: Зеро Хеџ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Србија не ја почитува одлуката на ЕУ…

Србија е единствената земја-кандидат за членство во…

Имаме со што да се гордееме: Охриѓанката…

– Емилија Николовска со своите 17 години…

И ова го утнаа: Пропадна тендерот за…

Јавното претпријатие за државни патишта го поништи…

Паметниот споменик на Прличев вандализирани за нецели…

Нецели 48 часа од поставувањето на паметниот…

Ќучук: Патот на Македонија кон ЕУ ќе…

Патот на Македонија кон ЕУ ќе биде…