Дали ќе има уште еден штрајк? Владата и ССМ го започнаа социјалниот дијалог за покачување на платите во администрацијата

t

Властите и ССМ го започнаа социјалниот дијалог за нов општ колективен договор со вклучено покачување на платите од 2.806 денари за сите во јавниот сектор, соопшти Владата.

„Денеска се одржа првиот состанок на работната група за креирање на нов општ колективен договор во јавниот сектор, како резултат од заклучокот од последната Владина седница, според кој за оваа иницијатива беа задолжени заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи, министерот за финансии Фатмир Бесими, кој на состанокот беше претставен од заменик-министерот Филип Николоски, министерката за труд и социјална политика Јована Тренчовска, министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити и министерот за образование и наука, Јетон Шакири“, се вели во соопштението.

„На состанокот со репрезентативниот синдикат за постигнување на нов општ колективен договор за јавниот сектор, Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) претставен од претседателот Дарко Димовски беше утврдена рамката на преговорите која во оваа фаза го опфаќа усогласувањето на платите за линеарно зголемување за 2.806 денари нето (или 4.333 денари бруто) за сите во јавниот сектор“, велат од Владата.

Втора точка во рамката за преговори за новиот општ колективен договор е враќањето на регресот за годишен одмор (К-15) за целиот јавен сектор во 2023 година.

На денешниот состанок партнерите на социјалниот дијалог се договорија во новиот општ колективен договор да се вклучи и утврдување на нова методологија за пресметка на платите со која ќе се обезбеди редовна корекција на платите според критериуми кои дополнително треба да бидат утврдени.

Владата и ССМ денеска се договорија за максимална вклученост на синдикалната организација во процесот за реформи во јавниот сектор кој опфаќа оптимизација и рационализација, како и заедничко дизајнирање на нов закон за плати во јавниот сектор кој ќе треба да се применува од 1 јануари 2023 година.

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи на состанокот истакна дека оваа иницијатива на Владата е да се најде институционален начин за редовно усогласување на платите во јавниот сектор низ социјален дијалог од кој, како во случајот со минималната плата и пензиите, донесе резултат кој беше оценет како историски и кој ќе се однесува на сите 133.700 вработени во јавниот сектор.

Извор: Слободен печат

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Прославата на Ковачевски за една година Влада…

Граѓаните од државниот буџет за дводневната конференција…

Кој сака да остави фотелја: Алтернатива нема…

Партијата Алтернатива засега не планира да ја…

Стотици животи на болните од рак зависат…

Акцелераторот за зрачење на болните од рак…

Владата скрати два милиони денари за рано…

Два милиони денари помалку ќе даде Владата…

Утре протест пред Влада за да се…

Утре, на 13 јануари, во 16 часот…