Денес се празнува: Светиот апостол Симон Зилот

t

Еден од дванаесетте (големи) апостоли. Беше родум од Кана Галилејска. На свадба му дојде Господ Исус со мајка му и со учениците. Кога снема вино, Господ претвори вода во вино. Кога го виде ова, младоженецот ги остави домот, родителите и невестата, па тргна по Христа.

Зилот значи Ревнител. А Симон е наречен ревнител заради неговата голема и огнена ревност кон Спасителот и кон Неговото Евангелие. Кога Го прими Светиот Дух, Симон отиде да го проповеда Евангелието во Мавританија во Африка. Откако успеа мнозина да ги обрати во верата Христова, беше мачен и најпосле распнат на крст како неговиот Господ, Којшто му приготви венец на слава во бесмртното царство.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Денеска се празнува Преподобен Григориј Декаполит

Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј…

Денеска е Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Денеска е Свети…

Заедничка света архиерејска литургија на тројца владици…

Заедничка света архиерејска литургија на тројца владици…

Денеска се празнува Светиот апостол и евангелист…

Роден е во Антиохија. Во младоста добро…

Денеска се празнуваат Светите четириесет битолски преподобномаченици

Кога, според неиспитливото допуштение на Господа, Турците…