Денска е 20 февруари (по стар стил) и се слави Св. Лав Катански

t

Свети Лав им беше добар пастир и милосрден наставник на луѓето во градот Катана, под вулканската планина Етна. Многу се погрижи околу болните и сиромашните. Неговата ревност за верата беше исто толку голема како и неговото милосрдие кон неволните.

Во тој град се појави еден магионичар Илиодор, кој го замајуваше народот со разни магиски вештини и ја развраќаше младината во градот. Еднаш за време на литургија влезе во Божјиот храм и се зафати да волшепствува.


Светиот Лав му пристапи, го врза со едното крајче на својот омофор и го одведе на градскиот пазар. Овде нареди да се запали голем оган и кога огнот се разгоре, влезе самиот во него и го вовлече внатре и Илиодор. Илиодор сиот изгоре, а свети Лав остана недопрен од огнот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Се празнува Светата маченичка Гликерија

Ќерка на еден гувернер на Рим. По…

Се празнува Свети Епифаниј, епископ Кипарски

Роден како Евреин, но кога ја виде…

Денеска се празнува 24 мај, Ден на…

Родени браќа родум од Солун, од угледни…

Денес се празнува: Светиот апостол Симон Зилот

Еден од дванаесетте (големи) апостоли. Беше родум…

Денеска е Спомен од појавувањето на чесниот…

Денес се празнува споменот за појавата на…