Димитров контра Ковачевски: Лично ги разобличував тезите на Софија во ЕУ, ме напаѓаа и мене

t

Поранешниот министер за надворешни работи Никола Димитров не се согласува со премиерот Димитар Ковачевски дека сите земји членки на ЕУ ја оправдувале уцената на Бугарија со историјата. Според него, низ Европа нема разбирање за, како што вели, анахроните антиевропски бугарски позиции.

-Впрочем, поплаките во Софија дека нема доволно солидарност кон нив и дека не се разбрани, се јавна тема кај комшиите веќе подолго време. А на истата линија беа и обвинувањата кон мене директно од Софија, оти практично им ги разобличував тезите обезбедувајќи да бидат осамени во небулозите, наведува Димитров.

Поранешниот вицепремиер смета дека изјавата на Ковачевски може да биде и опасна и лесно да биде злоупотребена како притисок токму врз македонските позиции.

-Оти оди на линија на Радев, кој упорно пласира вакви тези веројатно терајќи домашна политика со прашањето. Бидејќи „пријателство” изградено на криви основи, едноставно нема да опстои. Бугарија има подобра преговарачка позиција бидејќи е земја членка, но токму затоа не смееме да престанеме да потсетуваме дека на наша страна се принципите, европските вредности и меѓународното право. И да се бориме за нив. И да бараме помош кај другите земји членки бидејќи се бориме и за образот на Унијата. А не да се навлекуваме на бугарските тези дека поведението им е прифатено и поддржано, потенцира Димитров и додава:

-Па ние ќе се срамиме и ќе се стегаме гласно да викнеме дека ни се газат основните права и достоинство? Или ќе направиме Радев да се срами кога вели дека ЕУ не смеела да го “легитимира македонизмот”?

Извор: Локално

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски: Денеска го одбележуваме Денот на Охридското…

Денеска го одбележуваме Денот на Охридското Езеро…

Ковачевски: Финансискиот систем успешно се справи со…

Претседателот на Владата на Република С. Македонија…

Мицкоски до Ковачевски: Достоинството или го имаш,…

Достоинство или го имаш или воопшто го…

Каракамишева: Ако ова не е страшно за…

Целата јавност со горчина ја критикува реакцијата…

Ковачевски: Невработеноста е на историски најниско ниво

„Стапката на невработеност се очекува дополнително да…