Димовски: Реалното зголемување на струјата ќе е најмалку 17,3% !

t

Реалното зголемување на струјата ќе е најмалку 17,3% !!!, смета Илија Димовски.

Од 168 часа неделно (по претпоставка дека еднакво трошиме струја во сите 168 часа):

– за 156 часа зголемувањето ќе е 9,48 %

– за 12 часа (досегашната евтина денска тарифа во 6 дена) зголемувањето ќе е 118,96 %

Вкупното покачување ќе 17,3 %…

П.С. Главна причина на покачување на струјата во Македонија е преполовеното домашно производство на електрична енергија споредено оваа година со периодот пред 10 години…

П.П.С. Реалната цена на струјата и вака нема целосно директно да ја доплаќаме со сметките. Индиректното доплаќање ќе го правиме со даночни пари собрани од граѓаните, а платени од Буџетот кои ќе изнесуваат најмалку уште дополнителни 100 милиони евра следната година, но ќе имаме помалку пари за нови патишта, болници, училишта…

П.П.С. Стапката на ДДВ за електрична енергија за 6 месеци од денес ќе се зголеми од 5% на 10%, со што дополнително ќе се зголемат сметките на граѓаните…

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЕСМ и денеска произведе 100% од потребната…

АД ЕСМ на 29.10.2022 година произведе 11.415…

2,8 милиони евра заштеда кај 40 фирми…

2,8 милиони евра заштеда кај 40 фирми…

АД ЕСМ и вчера целосно ги задоволи…

 АД ЕСМ во текот на вчерашниот ден…

ЕСМ: Произведена струја за 100% задоволување на…

АД ЕСМ на 22.10.2022 година произведе 12.040…

Повеќе од милион и пол Украинци останаа…

Повеќе од еден и пол милион корисници…