Договорот од Преспа денеска на Уставен суд

t

Уставниот суд по подолго време се буди од зимски сон. Иако во намален број денеска уставните судии ќе разговараат за едно прашање кое сите не се засега, а тоа Договорот од Преспа со кој се промени нашето уставно име Република Македонија.

Барањето за кое судот ќе расправа е „Дали Договорот од Преспа к ги дискриминира македонските граѓани по основ на национална припадност и правото на слобода на уверување? Иницијативата е поднесена од професорката Тања Каракамишева.

Во образложението таа тврди дека и повредени правата содржани во членот 110 од Уставот а тоа е е правото на забрана од дискриминација по основ на национална припадност и правото на слобода на уверување, совеста, мислата и јавното изразување на мислата од член 110 став 1 алинеја 3 од Уставот, гарантирани со меѓународни документи.

Подносителката смета дека повредата на горенаведените права била направена со дејството потпишување на поединечен акт, односно потпишување на „Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во Резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите Нации,за престанување на важноста на привремената Спогодба од 1995 и за воспоставување на стратешко партнерство помеѓу страните склучена во Преспа (Нивици) Грција на 17.06.2018 меѓу „Првата страна” Грција претставувана од министерот за надворешни работи Никос Косијас и „Втората страна” (безимена држава) претставувана од министерот за надворешни работи, Никола Димитров.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Лавров одговора на прашања на Инфомакс! Македонија…

Нема непртијателски држави и народи, туку непријателски…

Лавров на прашање на Инфомакс: Се чувствувам…

Инфомакс успеа да постави прашање до Лавров…

Њујорк Тајмс: Израел го знаел планот за…

Палестинските милитанти го следеа планот „со шокантна…

Местење тендери на друго ниво: Сменет висок…

Висок парагвајски функционер е сменет бидејќи потпишал…

Девојка во Шведска обвини таксист за силување,…

Четири тинејџери, од кои тројца браќа и…