ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА СИЛУВАЧИ! И Србија го менува Кривичниот законик

t

Измените на Кривичниот законик на Србија, предложени од Министерството за правда на земјата, предвидуваат за сите форми на кривични дела силување, злоупотреба на беспомошно лице и злоупотреба на дете да може да се казни со доживотен затвор, изјави министерката за правда Маја Поповиќ.


Таа во интервју за Политика изјави дека значително ќе се заострат казните за семејно насилство, а согласно иницијативата на родителите на децата загинати на пешачки премини и во јавниот сообраќај ќе бидат и санкциите за тешко дело против безбедноста во сообраќајот. сменето.
За основната форма на кривичното дело семејно насилство беше предложено заострување и пропишување на затворска казна од шест месеци до пет години, наместо затворската казна од три месеци до три години како што е сега пропишана.


Се предлага заострување и пропишување затворска казна во интервал од една до 10 години за кривично дело семејно насилство сторено со употреба на оружје, опасен алат или други средства погодни за тешко повредување на телото или тешко оштетување на здравјето.
Сегашната затворска казна се движи од шест месеци до пет години.
Доколку извршувањето на еден од овие облици на кривичното дело семејно насилство резултирало со тешка физичка повреда или сериозно оштетување на здравјето или ако е сторено над малолетно лице, било предложено да се пропише казна затвор од три до 12 години. додека сегашната казна е од две до 10 години.
Беше предложено и тој што ќе ги прекрши мерките за заштита од семејно насилство наложени од судот, да се казни со затвор од шест месеци до пет години, а сегашната казна е од три месеци до три години.


„Предложено е за сите форми на кривични дела силување, злоупотреба на немоќно лице и злоупотреба на дете, да може да се изрече казна доживотен затвор. „Кога станува збор за кривичното дело поткуп со злоупотреба на положбата, се предлага тој што ќе се утврди дека го сторил ова дело да се казни со затворска казна од шест месеци до пет години“, рече Поповиќ.
Таа наведе дека е предложено доколку настане бременост како резултат на ова кривично дело, сторителот да се казни со затвор од една до 10 години, наместо досегашната казна затвор од шест месеци до пет години.


Во случаите за основната форма на кривичното дело недозволени полови дејствија, беше предложено сторителот да се казни исклучиво со затвор до три години, наместо парична или затворска казна до три години.
„Со измените на Кривичниот законик ќе се заострат и затворските казни за тешки дела против безбедноста на јавниот превоз. Очекувам дека заострувањето на затворските казни за ова кривично дело ќе влијае на совеста и одговорноста на возачите, со цел да се зачува животот на пешаците, особено животот на најмладите“, рече министерот.
Зборувајќи за тоа што очекува од измените на КЗ, таа рече дека тие испраќаат јасна порака до жртвите на семејно насилство, а пред се до жените, дека државата најжестоко ќе реагира со цел одлучно да ги сузбие сите форми на насилство и најстрого казнување на сите сторители на ова кривично дело.
Според неа, заострувањето на криминалната политика во однос на кривичното дело семејно насилство значително би ги поттикнало сите жени да не трпат насилство и без страв да го пријават и да бидат убедени дека државата ќе биде таму да ги заштити.
Министерот рече дека се очекува во текот на наредната година да се донесат измените на Кривичниот законик.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Фото)УЖАС: Таткото на малиот монструм Кецмановиќ ја…

И сестрата на Коста Кецмановиќ заедно со…

Хорор во Делчево: Силувано 15-годишно девојче!

На 07.12.2023 полициски службеници од Полициската станица…

ЗАТВОРЕНИЦИТЕ ИМ ПРИРЕДИЛЕ ПЕКОЛ – осомничените ги…

Таткото и останатите осомничени за киднапирањето и…

Истражување: Србите имаат 50% словенска генетика, останатото…

Денешните Срби имаат околу 50-60 отсто словенско…

Хил: На маса не е признавање на…

Американскиот амбасадор во Србија, Кристофер Хил во…