Донев: Бугарија не се откажува од Шенген, имаме уште неколку дена!

t

Критериумите за пристапување во Шенген, кои се целосно технички, Бугарија ги опфати уште во 2011 година. Бугарија беше подготвена да се приклучи на Шенген зоната, јави известувачот на БГНЕС.

„Без разлика на тоа, како одговор на прашања поставени од некои од нас, во последните месеци имаше две инспекции организирани од ЕК на иницијатива на Бугарија и Романија. Проверките беа насочени кон исполнувањето на техничките критериуми од страна на Бугарија. Двете инспекции завршија со позитивни извештаи за Бугарија. Освен тоа, посебна проверка извршила и австриската амбасада во Софија. Резултатот е исто така позитивен. Резултатите од овие инспекции уште еднаш покажаа дека Бугарија ги исполнува сите критериуми за Шенген“, рече привремениот премиер.

Тој со жалење истакна дека и покрај поканата, холандската страна избрала да не учествува во овие инспекции.

„Во оваа смисла, резервираните изразени од страна на премиерот на Холандија, кои аргументираат за недоверба конкретно во однос на исполнувањето на критериумите за членство, не само што звучат повеќе од неубедливо, туку се побиени и со заклучоците на ЕК, спротивно на ставовите на сите земји членки, но и на недвосмисленото мислење на ЕП“, рече премиерот.

Донев потсети дека веќе во 2019 година ЕК излезе со став дека Бугарија ги има покриено 6-те главни критериуми на механизмот за соработка и верификација и нема потреба да се подготвуваат нови извештаи. „Без разлика на ова, на иницијатива на Бугарија, ЕК направи дополнителна проценка според критериумите на механизмот за соработка и верификација. Како резултат на тоа, ЕК го изрази своето позитивно мислење, кое беше изнесено во нејзината комуникација дистрибуирана до сите земји-членки“, објасни тој.

„Во последните недели претседателот и владата беа многу активни во странство. Само во последната недела се остварени разговори и средби на високо ниво“, истакна Донев.

Вршителот на должноста премиер коментира дека конечната одлука за влез на нашата земја во Шенген се очекува од 8 до 9 декември. Донев изрази благодарност до европските партнери и ЕК за поддршката на Бугарија за пристапување во Шенген и увери дека без разлика дали со редовна или преодна влада, Бугарија ќе продолжи активно да работи на пристапувањето во Шенген.

„И покрај наведените намери на две земји, Бугарија не се откажа од Шенген, имаме уште 3 дена во кои нема да штедиме напори да бараме поддршка за преиспитување на позицијата на Холандија и Австрија“, рече тој.

„И покрај нашите посветени напори, јасната и конзистентна позиција на ЕК, како и доказите обезбедени уште еднаш како резултат на спроведените рецензии дека Бугарија ги исполнува сите критериуми за членство во Шенген, во оваа фаза негативните позиции на канцеларката на Австрија и премиерот на Холандија остануваат непроменети. Повеќе од очигледно е дека овие позиции се испровоцирани повеќе од внатрешно-политички размислувања отколку од фактички утврдени недостатоци во примената на шенгенските правила од страна на Бугарија.

„Ние се грижиме и за европската солидарност и европското единство. Бугарија никогаш не си дозволила и никогаш не се залагала за позиции кои се поделени и со двојни стандарди во однос на која било земја-членка на ЕУ, затоа очекуваме исто однесување и постапки од сите други земји-членки на ЕУ“, категоричен е тој

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Средба на историската комисија на 16 и…

Последните случувања во македонско – бугарските односи…

Земјотрес ја стресе и Бугарија

Според податоците на Националниот сеизмолошки центар при…

Ковачевски: Испративме писмо до Европскиот парламент и…

Владата и министерот за надворешни работи го…

Ковачевски: Не можеме да ѝ се мешаме…

На 4 февруари беа спроведени кај нас…

САД ја поздравуваат деескалацијата на реториката меѓу…

САД ги поздравуваат напорите на лидерите на…