Дојдоа во Македонија за да уценуваат, Јотова и Генчовска открија кој е условот за наше членство во ЕУ

t

Потпретседателката на Бугарија, Илијана Јотова, при посетата на Битола денеска кажа дека Македонија треба час поскоро да биде дел од Европската Унија, но дека тоа ќе се случи само ако се решат правата на Бугарите во Македонија.

„За Македонија да биде членка на ЕУ тоа се правата на Бугарите во Македонија. Права кои треба да се исполнат, за Македонија да биде дел од ЕУ. Тоа е позицијата на Бугарија. Се радувам што сум тука и што сум дел од овој настан“, рече Јотова.


Истото мислење го дели и Теодора Генчовска, министер за надворешни работи на Бугарија.

„Како што беше кажано од премиерот и вицепремиерот, сите цели треба да бидат насочени кон правата на Бугарите на Македонија. Тоа ќе биде нашата основна цел, и се надевам со помошта на Собранието да бидат овозможени“, рече Генчовска.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

НАЈНОВА ВЕСТ: Се договорија СОНК и МОН…

Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, вечерва…

Џамии, цркви, студентски домови на листата најголеми…

17 семејства трошат 10% од вкупната потрошувачка…

Украина знае уште колку борци се заробени…

Заменик-министерката за одбрана на Украина Хана Малиар изјави дека…

Јовановски: ЕУ не ја сака Македонија во…

Еден од коосновачите на мото-клубот „Ноќни волци“,…

Богоевски: Можно е да ги запреме преговорите…

Ваквите ставови на господинот Јовановски ми сугерираат…