Државата ќе се задолжи за дополнителни 900 милиони евра

t

Со последниот ребаланс, буџетот за 2022 година ќе изнесува 6,6 милијарди евра. Ребалансот се прави со цел економијата целосно да закрепне од пандемијата, но и за поддршка на граѓаните за време на кулминација на глобалната криза. Министерот за Финансии Фатмир Бесими ги презентираше детаљите околу предлог-буџетот за 2022 година.

Оваа година државата ќе се задолжи со дополнителни 900 милиони евра, внатрешно и надворешно, објави министерот Бесими. Средствата ќе се употребат за покривање на старите долгови и буџетскиот дефицит од скоро 700 милиони евра. Владата се надева дека најголемиот дел од финансиските средства ќе се земат преку задолжувањето од ММФ (Меѓународниот монетарен фонд) со ниски каматни стапки, но се уште не се знае точно колкав ќе биде тој ангажман.

Капиталните инвестиции се планирани во вкупна вредност од 32,2 милијарди денари, околу 6 милијарди денари помалку споредено со претходниот план за 2022 година. Капиталните инвестии првенствено се редуцирани за 95 милиони евра, а за нивна резализација се издвоени 520 милиони евра. Според ВМРО-ДПМНЕ, ребалансот ќе значи продолжување на економскиот хаос и колапсот

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Петре Шилегов знаел за рамковните вработувања во…

Отстранувањето на речиси 40 лица од платниот…

Ванковска: Технички секретар во АЕК со завршено…

На огласот за работна позиција технички секретар…

Големо намалување на горивата, ова се новите…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги…

И бурекот ќе стане луксуз: Една четвртина…

И лебот станува луксуз за граѓаните. Во…

За влез во државата се чека околу…

Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор…