Државен просветен инспекторат: УКИМ не смее да тера студенти да потпишат изјава со кривична одговорност

t

Државниот просветен инспекторат му наложи на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ да не бара изјави од студентите дека нема да се пријавуваат на ниту еден друг универзитет. Ваквото постапување е спротивно на Законот за високо образование, посочуваат од Инспекторатот.

Просветниот инспекторат изврши вонреден инспекциски надзор на Универзитетот во Скопје откако Алсат алармираше дека студентите треба да потпишат декларација под морална и кривична одговорност дека нема да аплицираат паралелно на ниту еден од другите универзитети во земјава. Инспекторатот наложи и да не се бара изјава дека студентите нема да си ги бараат оригиналните документи што ги поднесуваат при пријавувањето најмалку три месеци, бидејќи и тоа е незаконско.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ретки се државниците кои ја разбираат и…

Синдикатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“…

(Видео) Ковачевски за Инфомакс: Падот на УКИМ…

Бидејќи Министерството за образование не најде време…

Немало дно: УКИМ падна за 41 место…

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје…

Синдикатот на УКИМ ќе преговара со Џафери…

 Во Ректоратот на Универзитетот „Св. Кирил и…

Поразително: 47,8% од студентите на УКИМ биле…

47,8 проценти од студентите на УКИМ одговориле…