Државниот завод за статистика ќе спроведе пробен попис за земјоделството

t

Со Пробниот попис ќе бидат опфатени одреден број семејни земјоделски стопанства и деловни субјекти што се регистрирани и се занимаваат со активности поврзани со земјоделството, соопштија од ДЗС.

Основна цел на Пробниот попис е да се тестираат методологијата и прашалниците за спроведување на Пописот, како и организациските и стручните аспекти на оваа активност.

За таа цел, ќе бидат посетени одредени семејни земјоделски стопанства во избрани општини (Илинден, Куманово, Тетово, Кавадарци, Кривогаштани, Струмица и Чешиново-Облешево), како и деловни субјекти во повеќе општини: Илинден, Гази Баба, Кисела Вода, Бутел, Тетово, Куманово, Струмица, Битола, Ресен и други.

Попишувачите, обучени од страна на Државниот завод за статистика, ќе ги посетат земјоделските стопанства и деловните субјекти и ќе ги интервјуираат со помош на рачно преносливи компјутери –  таблети.

Пробниот попис се спроведува во согласност со Законот за државната статистика, а методолошките и организациските аспекти се целосно усогласени со европските регулативи: IFS 2018/1091, Регулативата за имплементација на IFS 2018/1874 и Регулативата за имплементација на IFS 2021/2269.

Соработката и учеството на домаќинствата и деловните субјекти во оваа статистичка акција ќе му помогнат на Државниот завод за статистика да обезбеди успешно спроведување на главниот Попис на земјоделството следната година, стои во соопштението.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Николовски: 70 жени земјоделки добиваат по 6000…

Денеска сведочиме на уште едно ветување кое…

На Бугарија и “снема” скоро 845.000 државјани…

Според податоците од последниот попис, за десет…

Николовски: Обезбедени 140 милиони денари дополнителна поддршка…

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо…

“Македонски” попис и во Хрватска: Им фалат…

Државниот завод за статистика ги објави конечните…

Николовски е горд што во Македонија има…

Покрај реформата на системот на субвенции максималната…