Дури сега ќе биде каша-попара: МОН ги повикува сите заинтересирани да предлагаат како да се променат законите за учебници, основно и средно образование

t

Со цел подигнување на квалитетот на содржината на учебниците како и подобрување на процесот на откуп и одобрување на учебници во основното и средното образование, Министерството за образование и наука и Педагошката служба иницираат процес за изработка на нов Закон за учебници за основното и средното образование.

– Почитувајќи ги принципите на транспарентност и инклузивно креирање политики и законски решенија, МОН и Педагошката служба упатуваат повик до сите заинтересирани, да го разгледаат постојното законско решение објавено на следниот линк, кое е основа за изработка на нов закон и да дадат свои сугестии и предлози на електронската адреса kabinet@mon.gov.mk, најдоцна до 28.02.2023 година, информираат од МОН.

Секој конструктивен предлог, велат оттаму, ќе биде предмет на дискусија од страна на посебна работна група формирана за оваа намена, по што откако ќе биде креирана нацрт верзија на новото законско решение, ќе биде проследена до Владата, а потоа и до Собранието на финална дебата и конечно усвојување.

Како што нагласуваат од МОН, потребата од ново законско решение во интерес на образовниот систем и квалитетот на воспитно-образовниот процес во државата е очигледна и неопходно е поставување на повеќе повеќе дополнителни филтри за контрола при изработка и одобрување на содржината на учебниците, но и изнаоѓањето начин за поттикнување на што поголема конкуренција да учествува на јавните повици за одобрување на учебници.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Нема повеќе вонредна настава во средните медицински…

Министерството за образование и наука ги извести…

МОН ги остави студентите без оброк и…

Иако МОН им ветија на студентите дека…

МОН ги смирува студентите: Следната недела ќе…

Министерството за образование и наука (МОН) вчера…

Дури сега ќе биде каша-попара: МОН ги…

Со цел подигнување на квалитетот на содржината…

“Големо разочарување”: МОН ќе ја брише ДУИ…

Во однос одредени забелешки пренесени од страна…