ЕКСТРЕМНА РЕТКОСТ: Откриен 66 милиони години стар и совршено сочуван ембрион од диносаурус

t

Фосил на неизведено јајце од диносаурус, совршено презервирано, фрла повеќе светлина врз врските меѓу диносаурусите и птиците.

Фосилот стар 70 милиони години го зачувл ембрионскиот скелет на диносаурус овирапторид, наречен Бебе Џинглијанг по Кинескиот музеј каде што се наоѓа фосилот.

Коските на бебињата диносауруси се мали и кревки и многу ретко се зачувуваат како фосили, што го прави ова многу ретко откритие, изјавила Дарла Зеленицки, вонреден професор на Катедрата за геонауки на Универзитетот во Калгари во Канада.

„Тоа е неверојатен примерок… 25 години работам на јајца од диносаурус и сè уште не сум видел ништо слично“, вели Зеленицки, коавтор на студијата објавена во списанието iScience.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Белгија отвори „Музеј на размислување“

Универзитетот на Гент, Белгија, отвори нов научен…

М-р Јове Парговски и д-р Ирена Ружин на…

Во организација на Балканска музејска мрежа беше…

(Видео) Разграбување на македонското културно-историското богатство во…

Девастација и разграбување на културно-историското богатство во…

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Група швајцарски научници открија нов, досега непознат…

(Видео) Hаучниците бeз збоpови: Отkриен доcега нeпознат…

Научниците открија досега непознат дел од човечкото…