Започнува реконструкцијата на Ургентниот клинички центар

t

Од ЈЗУ Универзитетска клиника за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација, интензивно лекување и ургентен центар (ТОАРИЛУЦ) информираат дека во текот на овој викенд почнуваат активностите за реновирање на Ургентиот хируршки центар и тие зафати ќе се реализираат во траење од еден, најдоцна до два месеца.

Од Ургентниот центар информираат дека ќе функционираат непречено со дежурни тимови во текот на целото деноноќие, но со помал обем и пациентите кај кои е неопходна итна здравствена услуга ќе бидат соодветно згрижени. Во овој период на реновирање, пациентите со итна патологија ќе се примаат во просториите на амбулантниот дел на Клиника за трауматологија, што времено ќе се преадаптира во Ургентен центар, соопшти Министерството за здравство.

Согласно планот, во случај на зголемен број пациенти за време на реконструктивните зафати во Ургентниот центар, предвидено е сите итни пациенти од Скопје да бидат згрижени во Градската општа болница „8-ми Септември“, додека пациентите од другите градови ќе ја добијат соодветната здравствена услуга – хируршки третман во Специјалната болница за хируршки болести „Свети Наум Охридски“.

Во меѓувреме, во кругот на Ургентен центар се преземат активности за соодветно обележување на патеката на движење со јасно видливи ознаки, како и патека на движење за возилата на Итната медицинска помош до главниот влез на хируршките клиники од страната на Универзитетската клиника за стоматологија.

Исто така, со цел обезбедување соодветен транспорт, обезбедено е посебно болничко транспортно возило, кое ќе биде достапно за пациентите на хируршките клиники, по потреба за транспорт до останатите клиники, најчесто до Институтот за радиологија (лоцирано на влезот од страната на УК за стоматологија), посочуваат од Министерството за здравство. (МИА)

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Инвеститорот што ја пропадна улицата зад Универзална…

Инвеститорот „Бинјапи Инжинеринг“ ќе добие фактура за…

Уставниот суд поведе постапка за Одлука со…

Уставниот суд на седница одлучи да поведе…

Падна настрешница од балкон во Центар

Силното невреме што го зафати Скопје во…

Делови од Центар и Карпош утре ќе…

Дел од корисниците лоцирани на потегот од…