Објавено на:

За првпат во Турција: Ердоган назначи жена за генерал во армијата!

t

За првпат во Турција жена војник успеа да го достигне чинот генерал. Првата Турчинка која стана генерал е Озлем Јилмаз.

Во генералната команда на жандармеријата во повисок чин беа унапредени 32 полковници и генерали, а за прв пат беше назначена жена генерал.

Одлуките за пензионирање, унапредување и именување на некои генерали и полковници на Генералната команда на жандармеријата се објавени во Службен весник.

Според резолуциите објавени со потпис на претседателот Реџеп Тајип Ердоган, заменик-командантот на жандармеријата, генерал-потполковник Муса Читил, генерал-мајор Фуат Гунеј, бригадниот генерал Ведат Чолак, бригадниот генерал Мустафа Башоглу, бригадниот генерал Јавуз Озфидан, бригадниот генерал Ибрахим Коју , бригадниот генерал Хусеин Хилми Атабај, бригадниот генерал Нури Озтурк, бригадниот генерал Мехмет Чимен, бригадниот генерал Исмаил Сики и бригадниот генерал Ибрахим Гувен беа пензионирани од 30 август.

Според назначувањата, 2 генерал-мајор биле унапредени во генерал-полковници, 16 бригадни генерали во генерал-мајор и 14 полковници во бригадни генерали.

Покрај тоа, за прв пат во Генералната команда на жандармеријата беше назначена жена генерал.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Шведска делегација оди во Турција: Ќе преговараат…

Делегација на шведското Министерство за правда ќе…

Чавушоглу: Јасно ѝ ставивме до знаење на…

Турција нема да ја признае анексијата на…

Турција ќе ја храни Европа додека таа…

Во Европа, насадите во оранжериите се намалени…

Некој си бара беља? Турција ја обвинува…

Беспилотните летала на турските вооружени сили снимија…

Да се одземе моќта на “големата петорка”:…

Турција предлага да се укине правото на…