Објавено на:

За првпат во Турција: Ердоган назначи жена за генерал во армијата!

t

За првпат во Турција жена војник успеа да го достигне чинот генерал. Првата Турчинка која стана генерал е Озлем Јилмаз.

Во генералната команда на жандармеријата во повисок чин беа унапредени 32 полковници и генерали, а за прв пат беше назначена жена генерал.

Одлуките за пензионирање, унапредување и именување на некои генерали и полковници на Генералната команда на жандармеријата се објавени во Службен весник.

Според резолуциите објавени со потпис на претседателот Реџеп Тајип Ердоган, заменик-командантот на жандармеријата, генерал-потполковник Муса Читил, генерал-мајор Фуат Гунеј, бригадниот генерал Ведат Чолак, бригадниот генерал Мустафа Башоглу, бригадниот генерал Јавуз Озфидан, бригадниот генерал Ибрахим Коју , бригадниот генерал Хусеин Хилми Атабај, бригадниот генерал Нури Озтурк, бригадниот генерал Мехмет Чимен, бригадниот генерал Исмаил Сики и бригадниот генерал Ибрахим Гувен беа пензионирани од 30 август.

Според назначувањата, 2 генерал-мајор биле унапредени во генерал-полковници, 16 бригадни генерали во генерал-мајор и 14 полковници во бригадни генерали.

Покрај тоа, за прв пат во Генералната команда на жандармеријата беше назначена жена генерал.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Спречен терористички напад на Турски тек!

Федералната служба за безбедност на Русија (ФСБ)…

Турците убиле 184 терористи во Ирак и…

Турските оружени сили убиле 184 терористи во…

(Видео) Турција започна нова операција на северот…

Турското Министерство за одбрана соопшти дека уништило…

Драконски биле казните во Македонија? Водач на…

Судот во Истанбул го осуди водачот на…

17 осомничени за бомбашкиот напад во Истанбул…

Турскиот суд нареди притвор на 17 осомничени…