Зголемување на минималната плата ставена на дневен ред во собранието – Ќе ја подржат ли големите партии?

t

За 10 февруари е закажана собраниска седница на која на дневен ред се ставени и измените на Законот за минимална плата поднесени од Димитар Апасиев и од Борислав Крмов од Левица. Во измените се предлага измена на членот 4 од сегашниот Закон за минимална плата, односно се предлага тој да гласи:

„(1) Висината на минималната плата не може да биде пониска од 60% од просечната исплатена нето-плата по вработен во последните три објавени месеци, согласно со податоците објавени од Државниот завод за статистика.


(2) Министерот за труд и социјална политика најдоцна до дваесеттиот ден во месецот, по претходно мислење од Економско-социјалниот совет, ја објавува висината на минималната плата за наредниот месец во бруто износ усогласена согласно ставот (1) на овој член, во “Службен весник на Република Македонија“.

На иста линија е и предлогот на Сојузот на синдикати на Македонија, а Левица веќе се изјасни дека го поддржува .

Сепак, каква ќе биде висината на минималната плата, односно дали ќе има законски измени и какви ќе бидат, ќе зависи од денешниот Економско-социјален совет на кој ќе ги спротивстават ставовите на работодавачите, синдикатот и Владата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Левица го “нокаутира” Бесими: Со ребалансот проектира…

Министерствата на Владата за време на економска…

За несреќата на „Беса транс“ и пожарот…

Информацијата за автобуската несреќа на превозната компанија…

Едвај се крпи крај со крај, инфлацијата…

Поскапувањето на цените на храна и горивата…

Собранието денеска ќе ја одржи 74-тата седница

Собранието денеска треба да ја одржи 74-тата…

Или покачување или ќе следува нов генерален…

Сојузот на синдикати на Македонија поднесе предлог-амандман…