Објавено на:

Земјоделците се жалат: Работиме за трговците како во ерата на робовите

t

Земјоделците се жалат дека работат за трговци како во ерата на робовите.

Започна жетвата на житото. Комбајните беа ставени во функција за жнеење на јачменот.

Во овчеполскиот регион, најплодното поле во земјава, земјоделците се жалат на нискиот принос на пченица и јачмен.

„Според земјоделците кои ја обработувале оваа култура, јачменот годинава има принос од 3 тони во хектар, во споредба со минатата година“, известува Аднан Ќаили, новинар.

Земјоделците се жалат дека државата ги обесхрабрува со недоволно субвенции, и од трговците кои го купуваат по многу ниска цена односно по 16 денари за килограм пченица и јачмен. Овој самовработен земјоделец од светиниколско село засадил околу 50 хектари јачмен и пченица, но тешко ги покрива трошоците. Вели дека работат за трговците како во ерата на робовите и на робовладетелите.
анче Наков, земјоделец

Главните трошоци за сеење се речиси двојно зголемени од пред економската криза. Нафтата пред две години чинеше 48 денари, сега сегашната цена е 110 денари .Со тоа се зголеми и цената на реколтата која изнесуваше 6 илјади денари и сега достигнува 9-10 илјади денари. Исто така, неорганското минерално ѓубриво кое доаѓа главно од Украина минатата година беше 350 евра по тон, сега тешко може да се најде за 1.000 евра / тон.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пропаѓањето на американски банки нема да влијае…

Само 6,6 отсто од вкупните обврските на…

(Видео) Израелски историчар од Скопје: Сра*е е…

Несомнено е дека за депортацијата на македонските…

Слаб земјотрес во југоисточниот дел на Македонија

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје…

Тажно: Најмладиот пациент кој оди на дијализа…

Најмладиот пациент во Македонија што оди на…

Никогаш да не се заборави: Се одбележуваат…

Од денеска до недела ќе се одбележуваат…