Знаете дека имате Ковид-19 но тестот е негативен? Еве дел од причините зошто тоа се случува

t

Не се гледа крајот на пандемијата, секојдневно бележиме зголемен број на заразени, а во наша близина веројатно многумина неодамна се заразиле или повторно прележале COVID-19.

Но, забележани се и многу случаи на луѓе со симптоми по близок контакт со заразен, но тестот на коронавирус да е негативен. Таквата ситуација воопшто не ги радува експертите бидејќи е потенцијално опасна. Ако лицето е заразено, а тестот е лажно негативен, постои можност да ја рашири заразата.


Тешко е веднаш да се одреди дали тоа лице избегнало зараза или тестот е лажно негативен.

Постојат неколку причини за тоа:

Можен е лажно негативен тест

Негативните резултати од тестови кај луѓе со симптоми во најголем број се покажале како лажно негативни. Дури и ПЦР тестот може да биде лажно негативен, најчеста причина е неправилното земање примерок. ПЦР тестот има чувствителност на околу 60% и затоа за целосна точност на примерокот треба да се земе според протокол.

Количината на вирус е помала

Малата количина на вирус во телото исто така може да биде една од причините за негативен тест, тоа не значи дека лицето не може да има симптоми, туку според сите досегашни истражувања има мала количина на вирус и веројатно поретко може да го пренесе вирусот на други.

Што да направите ако се сомневате?

Ако сте биле во контакт со лице позитивно на коронавирус или сте развиле симптоми треба да се изолирате. Ако ПЦР тестот се покаже негативен, направете проверка и во друга лабораторија, пишува Times of India.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковид амнестија: Во Русија нема да се…

Московските власти ќе престанат да бараат исплата…

Германија со одлична вест за гастербајтерите, се…

Германскиот министер за здравство, Карл Лаутербах денеска…

Интерес за вакцинација против Ковид-19 нема ама…

Доцнат детските вакцини против Ковид кои требаше…

Бајден вели оваа пандемија не е завршена..

Оваа пандемија не е завршена. Денеска одбележуваме…

Најден е клучот на коронавирусот? Белгиски научници…

Истражувачкиот тим ќе тестира глувци за да…