Инструкции за однесување во случај на нуклеарна катастрофа: Овие осум работи никако не смеете да ги правите

t

Веб-страницата на Министерството за домашна безбедност на САД има вознемирувачка листа за тоа што треба и што не треба да се прави во случај на крај на светот. Во голема мера отфрлајќи ги непосредните, смртоносни ефекти од експлозијата, тој има тенденција да се фокусира на радиоактивниот испад.

1. Не ја носете целата ваша облека

„Радиоактивните врнежи се најопасни во првите неколку часа по детонацијата кога се ослободуваат највисоките нивоа на радијацијата. Потребно е време радиоактивните врнежи да се вратат на нивото на земјата, често повеќе од 15 минути за области надвор од областите на непосредна штета од експлозијата“, се наведува.

Иако ова ви дава време да го избегнете најлошото, постојат големи шанси дел од вашата облека да биде покриена со радиоактивни остатоци. Затоа советуваат да се отстранат надворешните слоеви, со цел да се намали изложеноста на радијација. Всушност, оваа акција отстранува до 90 проценти од радиоактивниот материјал на вас.

2. Не јадете ги тиквите што сте ги одгледувале со љубов

Можеби ви снемува залихи, но секоја непокриена храна или земјоделски култури што ги имате надвор веројатно ќе бидат контаминирани со радиоактивни врнежи. Наместо тоа, држете се до пакуваната храна, конзервирана.

3. Не влегувајте во фрижидер

Ова нека ви биде лекција: ако сте премногу блиску до нуклеарна експлозија, може да бидете уништени побрзо ако сте во фрижидер. Не одложувајте го времеот со влегување внатре. Ако сте доста далеку од нуклеарна експлозија, во зависност од количината на бомбата или боевата глава, влегувањето во фрижидер речиси сигурно би било контрапродуктивно. Би било студено и би ја изложиле вашата храна на потенцијална контаминација од врнежите. А дали можете да влезете во вашиот фрижидер? Не срамете се.

4. Не задржувајте се надвор

Речиси се подразбира дека треба да стигнете до засолништето. Најдобро е да имате сè со дебели ѕидови, соба во центарот на зградата или нешто под земја. Со ова не само што избегнува подоцнежно излегување, туку ако имате среќа и имате време да предупредите, можете да го избегнете почетниот пароксизам на зрачење и топлината која се појавува во далечина. Што и да се случи, во никој случај не треба да гледате во силната светлина на експлозијата, таа може да ве заслепи, привремено или трајно.

5. Не влегувајте во автомобилот

Автомобилите не нудат никаква значајна заштита од радијација, било од она што се случува веднаш по експлозијата или од честите радиоактивни врнежи што се случуваат потоа. Во исто време, ако имате неколку минути предупредување, веројатно и онака нема да можете да се одвезете. Патиштата најверојатно ќе бидат преполни со луѓе со истата идеја, што често се случува во временскиот период веднаш по предупредувањето за ураган.

6. Не користете регенератор за вашата коса

Уште во летото 2017 година, кога Северна Кореја ѝ се закани на американската прекуморска територија Гуам со разни проектили, владата издаде серија насоки дизајнирани да ги советуваат жителите што да прават ако случи најлошото. Под претпоставка дека ја преживеале првобитната експлозија и наместо тоа, учествувале во радиоактивните врнежи насекаде околу нив, од нив било побарано да не користат регенератор за коса.

Иако оригиналниот сет на упатства повеќе не е достапен на оригиналниот линк, нагласено е дека регенераторот, кој може да остане во косата по употреба, предизвикува радиоактивниот материјал да се врзе за вашата коса, спречувајќи ја да се исплакне. Тоа е затоа што содржи и сурфактанти и полимери кои делуваат како еден вид лепак, кој ги одржува лушпите од протеинот на косата залепени заедно. Наместо тоа, тие советуваа да користите сапун и вода за миење на косата, како и сите вас и вашите миленици за да ги исчистите досадните радиоактивни акумулации.

7. Немојте да бидете во искушение да ѕиркате надвор

Иако ризикот од радијација прилично драматично се намалува со текот на времето, американските власти забележуваат дека е потребно долго време за релативно безбедно да се вратите надвор. Треба да останете заштитени додека не поминат две недели или додека не ви кажат дека е безбедно да заминете, што и да се случи прво.

8. Не слушајте постојано песни на мобилниот

Без разлика колку се одлични песните, ќе треба да заштедите колку што е можно повеќе енергија од батеријата на телефонот и било што друго, под претпоставка дека електромагнетниот пулс не го прекина. Нападот најверојатно би ја нарушил локалната електрична инфраструктура, па полнењето на тој ваш витален комуникациски уред можеби не би било возможно.

Извор: off.net.mk

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Инструкции за однесување во случај на нуклеарна…

Веб-страницата на Министерството за домашна безбедност на…