Инфлацијата “ги јаде” Европејците: Цените на одредени производи поскапи за 70%

t

Просечната цена на земјоделските производи во изминатата година во однос на 2021 година во ЕУ пораснала за цели 24%. Најмногу пораснале цените на житарките (45%), јајцата (43%) и млекото (31%), покажуваат првите проценки на индексот на цените на земјоделството на Евростат за 2022 година. Зголемување на цените е забележано во сите групи производи, со исклучок на овошјето, чии цени паднаа за 3%.

Нарушувања на глобалните земјоделски пазари предизвикани од руската инвазија на Украина, последиците од широко распространетата суша што ги намали приносите во ЕУ и инфлаторните притисоци, кои беа поттикнати не само од цените на енергијата, туку и од мерките за постепено укинување на зависноста на ЕУ од Русија фосилните горива се виновни за вртоглавиот раст на цените. На тој начин, кошничката на инпути во земјоделското производство (неповрзана со инвестиции) нагло се зголеми за 30% во споредба со 2021 година.

Ѓубривата и подобрувачите на почвата поскапеа за 87%, енергијата и лубрикантите за 59%. Како резултат на тоа, цените на житариците, јајцата и свежото млеко пораснаа најбрзо минатата година во Финска, Франција и Латвија. Просечниот пораст на цените на житариците се движеше од 33% во Австрија и Холандија до 70% во Финска, јајцата од 6% во Луксембург до 76% во Франција и откупните цени на млекото од релативно мали 3% во Кипар до повеќе од 50%. во Белгија, Литванија, Унгарија и Латвија. 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Инфлацијата паѓа, ќе паѓаат и цените на…

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, во…

Жените во земјите на ЕУ имаат помалку…

Во јули 2022 година, жените имале 32,7…

Сите на принудна диета: Храната поскапела за…

Индексот на трошоците на животот во февруари…

Експлозијата би била како Хирошима: Поставени експлозиви…

Поранешниот воен инспекторат на Министерството за одбрана…

Во Европа распоредени дополнителни 20.000 американски војници

Aмериканскиот министер за одбрана, Лојд Остин, изјави…