ИНФЛАЦИЈАТА ЗА МАРТ Е 8,8 ПРОЦЕНТИ!

t

Трошоците на живот во март се зголемени за 8,8 проценти во споредба со март лани, а цените на мало за 9,6 проценти. Во однос на февруари има зголемување за 1,6 проценти, а кај цените на мало за 1,5 проценти, објави денеска Државниот завод за статистика.

Податоците покажуваат дека пораст на трошоците на живот во однос на февруари има кај млекото за 7,3 проценти, јајцата за 6 проценти, свежото и разладеното овошје за 5,9 проценти, лебот и житата за 5 проценти, пивото за 2,9 проценти, маслото за 1,7 проценти, месото, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 1,3 проценти, кафето, чајот, какаото за 1,2 проценти…


Пораст е забележан и кај гасот за домаќинствата за 8,2 проценти, течните горива за домаќинствата за 8,1 проценти, горивата за превозните средства за 6,1 проценти….

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Русија, Србија, Грција, Бугарија со различни желби:…

Твитерџијата "Демир" ги објави желбите и ставовите…

Слично на членот 5 во НАТО: ЕУ…

Шефот на ЕУ дипломатијата потврди дека доколку…

Димовски распали по Шарената револуција: Се што…

Поранешниот пратеник во македонското Собрание, Илија Димовски,…

Захарова: Нека влезат Финска и Шведска во…

Соединетите Американски Држави, принудувајќи ги Финска и…

Министерката за култура призна: Имало финансиски неправилности…

За работењето на директорот на Албанскиот ансамбл,…