И овчарите на државна ц*цка: Секој овчар во просек земал преку 500.000 денари од буџетот

t

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 41 субјект исплати близу 22 милиони денари за плата за овчарите.

Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека право на користење на оваа финансиска поддршка имаат сите регистрирани земјоделски стопанства кои се стекнале со право за добивање ваква поддршка.

„Финансиската поддршка за оваа мерка е исплатена на сите сточари кои во период од една година не го намалиле бројот на вработени. Фармерите кои стоката ја напасуваат или чуваат на надморска висина над 700 метри, односно регистрираните одгледувачници се наоаѓаат во населени места со надморска висина над 700 метри добија поддршка од 100% од просечната плата во дејноста за период ноември 2018 до декември 2020 година. Оние фармери кои стоката ја напасуваат или чуваат на надморска висина под 700 метри надморска висина добија помош од 60 % од просечна месечна нето-плата во секторот“ – информира Бачовски

Средствата се доделуваат во сооднос едно вработено лице на 150 овци, 50 кози или 50 говеда. Максималниот износ на исплатени средства е до 360.000 денари од вработен и за не повеќе од 20 вработени.

Агенцијата продолжува да биде партнер на земјоделците и сточарите. Во еден ден, без селекција се исплаќаат средствата за субвенции на сите кои правно-законски ги исполниле условите за добивање на истата и не се должници кон АД „Водостопанство“, АД „Пасишта“ или за закуп на земја преку МЗШВ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЕК започна официјална истрага за кинеските субвенции…

Европската комисија денеска официјално започна истрага за…

Николовски: На сточарите ќе им бидат исплатени…

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо…

Николовски најави промени: Не сме задоволни од…

Земјоделците од 1 јануари 2023 година ќе…

Град Скопје и годинава ќе дава субвенции…

Град Скопје и годинава ќе дава субвенции…

Оризопроизводителите си го бараат своето: Протест во…

Оризопроизводителите од кочанскиот регион во вторник ќе…