Објавено на:

(Видео) Како со Америка завладеа воено-индустрискиот комплекс?!

t

Владата на САД троши на својата војска, годишно, не само во нејзиниот „одбранбен“ оддел, туку и во сите нејзини оддели заедно, околу 1,5 трилиони долари. (Голем дел од тие пари се скриени во Министерството за финансии и други, со цел да се пренесе на јавноста лажната идеја дека „само“ околу 800 милијарди долари годишно сега се трошат за американската војска.)

На 25 април 2022 година, Фондацијата за внатрешно истражување на мирот од Стокхолм (СИПРИ) објави наслов „Светските воени трошоци за прв пат поминуваат 2 трилиони американски долари“ и објави дека „американските воени трошоци изнесуваат 801 милијарда американски долари во 2021 година, што е пад од 1,4 отсто од 2020 година. Воениот товар на САД благо се намали од 3,7 отсто од БДП во 2020 година на 3,5 отсто во 2021 година. Сепак, тие не ја вклучија целосната бројка на САД, туку само деловите од неа што ги плаќа американското Министерство за „одбрана“. Следствено, пореален глобален вкупен износ би бил околу 2,8 трилиони долари, што е околу двапати повеќе од приближно 1,5 милијарди американски долари годишни воени расходи на САД. Сите други 172 пресметани земји во светот, заедно, потрошиле сума приближно еднаква на таа.

Пред создавањето на американскиот Оддел за „одбрана“ од страна на американскиот претседател Хари С. Труман, на 18 септември 1947 година, заменувајќи го американското воено одделение што беше создадено на 7 август 1789 година од страна на основачите на Америка (набрзо откако Уставот на САД стапи во сила на 4 март 1789 година), САД беа демократија – колку и да e погрешна, сепак вистинска.

САД всушност ја започнаа својата трансформација во диктатура (служејќи им на сопствениците на воените корпорации и на нивните корпоративни зависности, како што е Шеврон), кога, на 25 јули 1945 година, Труман одлучи дека ако САД не го победат Советскиот Сојуз, тогаш Советскиот Сојуз ќе ги освои Соединетите Американски Држави, и затоа, тој ја започна Студената војна, на тој датум, реши дека негов главен приоритет како претседател на САД, ќе биде да ја постави американската влада во состојба трајна војна, иако во светот Втората светска војна против империјалистичките фашизми (силите на „оската“) требаше да заврши во тоа време и очигледно со победа за сојузниците на САД – главно, Советскиот Сојуз и Империјата на ОК.

Труман, за разлика од неговиот непосреден претходник, ФДР, кој беше страсно посветен антиимперијалист, одтој датум, тој ќе биде целосно посветен да го направи целиот свет во првата единствена глобална империја, која ќе ја контролира целата планета од страна на Владата на САД и ќе ја дели само нејзините „сојузници“ (вазал нации) и противници. Тоа беше американскиот сон на Труман, и беше спротивен на сонот на ФДР за идни Обединети нации кои ќе поседуваат глобален монопол врз целото стратешко оружје и ќе служат како демократска глобална федерална република на сите нации, од кои секоја нација ќе има свој правен систем за внатрешни работи, но сите нации би биле предмет на единствената власт на Обединетите нации во однос на сите меѓународни прашања. Труман го презираше ФДР и се ослободи од целиот кабинет и блиските советници на ФДР за помалку од две години.

Труман многу му се восхитуваше на генералот Двајт Ајзенхауер, чиј совет до него се впиша во умот на Труман на 25 јули 1945 година дека Винстон Черчил бил во право дека ако САД не го освојат Советскиот Сојуз, тогаш Советскиот Сојуз ќе ги освои Соединетите држави.

(Ајзенхауер, на самиот крај на неговото претседателство, ги предупреди Американците против воено-индустрискиот комплекс што Труман и тој самиот заеднички го создадоа. Тој беше еден од најголемите лажговци во историјата и сакаше историјата да го памети како човек на мирот, но тој всушност беше исто толку империјалист како што беше Труман.)

И таа одлука, на Труман, на тој датум, е она што ја постави американската влада незапирливо на патот кон идното владеење на воено-индустрискиот комплекс кој го силува Уставот на САД – и го поништи најважното достигнување на основачите на Америка.

Уставот на САД беше напишан од луѓе кои го мразеа самиот концепт на „постојани армии“ – секоја постојана воена влада. Тие се побунија против една империја и ги осудија сите империи. Ова е причината зошто тие направија се што е во нивна моќ да дизајнираат Влада што ќе забрани такво нешто во Америка. И нивната влада, дизајнирана на овој начин, добро и служеше на нацијата во текот на годините од 1789-1947 година, по што нивниот Устав постепено стана практично тоалетна хартија.

Документ од 21 јануари 1946 година од Здружениот Генералштаб на САД, со наслов „ИЗЈАВА ЗА ЕФЕКТ НА АТОМСКОТО ОРУЖЈЕ ВРЗ НАЦИОНАЛНАТА БЕЗБЕДНОСТ И ВОЕНАТА ОРГАНИЗАЦИЈА“

-По читањето на изјавата на Заедничкиот комитет за стратегиско истражување на горенаведената тема (J.C.S. 1477/5), добив генерално малку неповолен впечаток. Иако повеќето од конкретните изјави се чинат разумни, се чини дека севкупниот тон ја намалува важноста на развојот на атомско оружје и непотребно силно инсистира на тоа дека конвенционалните вооружени служби нема да бидат елиминирани. Иако целосно се согласувам, што се однесува до блиската иднина, со вториот концепт, не почувствував дека во моментов постои силна јавна побарувачка услугите да бидат всушност елиминирани. Затоа, генералниот тон на изјавата може да биде погрешно протолкуван од Конгресот и јавноста и да се смета за показател за реакционизам од страна на војската и неподготвеност под никакви околности да се намали големината на воениот естаблишмент.

Тоа беше во време кога широко распространетата американска претпоставка беше дека нема да продолжи да има постојана армија во оваа земја.

За помалку од две години од смртта на ФДР на 12 април 1945 година, официјално беше формирана таква постојана воена влада на САД. Планот на ФДР за ООН што меѓународно ќе ги забрани сите империи стана заменет со планот на Труман за Америка која самата ќе стане она што самиот Хитлер само се стремеше да го создаде: првата сеопфатна глобална империја во светот. Сонот на Труман е денешниот американски сон, во денешниот Вашингтон; и еве како американскиот претседател, добитник на Нобеловата награда за мир, Барак Обама (другиот од најголемите лажговци во историјата), им го кажа тоа на дипломираните кадети од Вест Поинт, на 28 мај 2014 година:

Соединетите Држави се и остануваат единствената незаменлива нација. Тоа е вистина за векот што измина, така ќе биде и за векот што доаѓа. … Руската агресија кон поранешните советски држави ги вознемирува главните градови во Европа, додека економскиот подем и воениот дострел на Кина ги загрижуваат нејзините соседи. Од Бразил до Индија, растечката средна класа се натпреварува со нас, а владите бараат поголем збор на глобалните форуми. … Задачата на вашата генерација е да одговори на овој нов свет.

Тоа е бескрајно напред и нагоре, за САД сите други нации се „непотребни“. И таа цел сега е поткрепена со половина од воените трошоци во светот.

Ова се случи со измама, на секој чекор од патот.

Ова е предупредувањето на Ајзенхауер кој нималку е невин за светот во кој што живееме и за империјата во која се претвори САД:

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео)Германец газда не ти дава ни потта…

Синиша Вуковиќ бил сам, газда во своето…

Земјотрес во Србија: “Се разбудив, мама го…

Денеска во 9 часот и 47 минути…

50 евра празничен бонус за пензионерите во…

Албанските пензионери ќе добијат „празничен бонус“ во…

Скопјанец приведен поради палење на автомобил

На 03.12.2023 во 03.30 часот на подрачјето…