Објавено на:

Кирилов: Русија има докази дека САД во 2005 префрлиле тестирање на вакцини во Украина – заинтересирани се за колера

t

Министерството за одбрана на Русија има докази дека во 2005 година Вашингтон префрлил тестирања на вакцини во Украина, што предизвикало многу компликации кај испитаниците, изјави шефот на силите за радијациона, хемиска и биолошка заштита на руските вооружени сили, Игор Кирилов.

„Би сакал конкретно да привлечам внимание на друг документ што го имаме на располагање, а кој се однесува на тестирањето на вакцината за туларемија врз американски војници во 2004 година, развиена од Институтот за заразни болести Волтер Рид на Армијата на САД. За време на испитувањата во кои учествувале 1.064 лица, биле регистрирани 468 случаи на компликации, што во голема мера го објаснува фактот дека ваквите високоризични испитувања биле пренесени надвор од националната територија. За тоа сведочи договорот потпишан меѓу Министерството за здравство на Украина и Министерството за одбрана на САД една година по овие студии, на 29 август 2005 година“, рече Кирилов.

САД се заинтересирани за колера и чума, а употребата на овие патогени може да се претстави како природна епидемија, додаде Кирилов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Советот за безбедност на ОН не ја…

Советот за безбедност на ОН не ја…

Захарова: Загрижениот Запад им праќа на украинските…

Малку е веројатно дека на Запад се…

Бугарија за половина година ѝ дала на…

Софија му предаде на Киев оружје во…

Обединетите нации загрижени за кршење на човековите…

Структурите за човекови права на ОН регистрираат…

Јотова стана миротворец: Се залага за преговори…

Бугарскaта потпретседателка Илијана Јотова се залага за…