Ковачевски се пофали: Ова е историско зголемување на платите во образованието

t

Премиерот Ковачевски оцени дека иако СОНК донесе одлука да оди во штрајк тој дијалог не беше прекинат и се потврди дека нашата држава има институции и законски решенија кои овозможуваат и без штрајк, со посредство на законот за посредување, и со вклученост на Премиерот и Министерството за образование и наука и Министерството за труд и социјална политика, да се постигне договор.

„Оваа Влада докажа дека е на страна на работниците, ние имаме сега историско зголемување на платите во образовниот сектор од 15%, заедно со покачувањето во изминатите години кои беа 21%, се работи за кумулативни над 36% покачување. Во историјата не се случило да има толкаво покачување на платата на просветните работници“, истакна премиерот Ковачевски.

Премиерот Ковачевски дополни дека е договорено и воведување на нова методологија за пораст на платите во 2023 година, како дел од реформите во јавниот сектор кои ќе значат и унапредување на образовниот процес, унапредување на условите на работа за наставниците и студентите, и секако постигнување на подобри резултати за нашите ученици кои според меѓународни мерења.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски: Денеска го одбележуваме Денот на Охридското…

Денеска го одбележуваме Денот на Охридското Езеро…

Ковачевски: Финансискиот систем успешно се справи со…

Претседателот на Владата на Република С. Македонија…

Мицкоски до Ковачевски: Достоинството или го имаш,…

Достоинство или го имаш или воопшто го…

Каракамишева: Ако ова не е страшно за…

Целата јавност со горчина ја критикува реакцијата…

Ковачевски: Невработеноста е на историски најниско ниво

„Стапката на невработеност се очекува дополнително да…