Објавено на:

Ковачев: Очекувам македонската влада да ги заштити правата на Љубчо Георгиевски

t

„Бугарскиот премиер постојано изјави дека доколку дојде до промена на ставот на Бугарија, таа мора да помине преку гласање во бугарскиот парламент. И сега чувствувам дека таа почнува да лобира меѓу бугарските пратеници за таква промена при евентуално гласање во Бугарското Народно Собрание за промена на Рамковниот став и Декларацијата на Бугарското Народно Собрание од 2019 година, како и консензусот усвоен од бугарскиот претседател“, изјави европратеникот Андреј Ковачев во програмата „Брисел 1“ за Бугарија ВО ЕТЕР.

На прашањето на водителката Милена Милотинова дали има притисок за промена на кворумот, бидејќи во Националното собрание во моментов има јасно мнозинство за да се потврди актуелниот бугарски став, европратеничката одговори:

„Се пресметуваат различни варијанти, математички варијанти, ако може едната група може да влезат помалку луѓе од неа, другата ако не влезат и тие, за да падне кворумот и со помалку пратеници да го прифатиме овој амандман. „Се надевам дека одговорноста што нашите претставници во бугарскиот парламент ја имаат за своите избирачи нема да дозволи вакво отсуство од пленарната сала, што е толку важно за гласање за Бугарија“, рече европратеникот.

Ковачев ја коментираше и веста дека малата партија Левица, која има двајца пратеници во Скопје, му го предала на обвинителот претседателот на Клубот за култура „Иван Михаилов“ од Битола, Љубчо Георгиевски.

„Очекувам македонската влада во Скопје, како и бугарската влада, да ги заштитат основните човекови права на г-дин Љубчо Георгиевски“, рече европратеникот.

„Поради цитат од Ванчо Михаилов и поради самото име на Ванчо Михаилов… Дали разбираме за што се работи, поради цитат од историска личност некој е даден на обвинител како кривично дело. Ако цитирате Ванчо Михаилов, стануваш криминалец, тоа се случи многу јасно во најтешките години на комунизмот и во Бугарија и во Титова Југославија, но сега кога тврдат дека се демократија, очекувам Бугарите во Република Северна Македонија да бидат заштитени со Владата на Република Северна Македонија.Сепак очекувам некаква реакција од бугарската влада.Сепак на отворањето беа премиерот, потпретседателот, министерот за надворешни работи, луѓе од бугарското народно собрание, а претседавачот на клубот што го отворија беше нападнат на ваков начин“, рече Ковачев.со Милена Милотинова.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ