Котлар: Само со вооружена борба, браќа Македонци, можеме да дојдеме до својата вековно очекувана слобода

t

„Само со вооружена борба, браќа Македонци, можеме да дојдеме до својата вековно очекувана слобода и борбата можеме да ја водиме со останатите народи на Југославија и тоа подеднакво со германскиот и бугарскиот окупатор“, истакнал на 8.11.1941 г.

Трајко Бошкоски-Тарцан, политички комесар на Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“, чии борци го извеле нападот на Прилеп на 11 октомври 1941 г. После ослободувањето, овој ден се слави како Ден на востанието на Македонија. Народниот херој, Трајко Бошкоски-Тарцан е на десната страна од сликата!
Вечна слава!

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Во гранатирање почина потпретседателката на парламентот на…

Потпретседателката на парламентот на непризнатата проруска Донецка…

Тројца кандидати во трка за директор на…

Емилија Шопар-Јованова, Ненад Савески и Наташа Габер-Демјановска…

(Видео) Хаос во Северна Митровица: Пронајдена бомба…

Екипата за деминирање на косовската полиција неутрализираше…

Полска го прифаќа предлогот на Германија: Распоредува…

Полскиот министер за одбрана денеска најави дека…

Курти за инцидентите во Косово: Ќе обезбедиме…

Косовскиот премиер Албин Курти најави дека Владата…