Кој рано рани, два тендери граби: Три “вмровски” градоначалници частеле една фирма со 51,4 милиони денари

t

Кој рано рани, два тендери граби, или дава, или воопшто не беше така поговорката… Како и да е, на “чесните, нови” кадри на Мицкоски тоа не им е важно… Важно е дека се трошат народни пари, се даваат на едни исти фирми со кои некако магично е поврзан токму “лидерот”.

Во изминатиот период Инфомакс објави ексклузивни информации најпрво за 390 милиони денари тендери со кои “вмровските” градоначалници од десетина општини “го частеле” Енерџи Деливери Солушнс на Кочо Анѓушев. Една третина од општините со кои раководи ВМРО на Мицкоски , односно дури 16 општини со вмровски градоначалници склучиле договор и со компанијата „Пуцко Петрол“ за набавка на горива. Градоначалниците на Мицкоски на Јахоски му доделиле тендери во висина од над 615 илјади евра или поточно 37.598.044 милиони денари. Компаниите ЕЛТРА и ЕНЕРГОМОНТ во периодот од 17.10.2021 до 11.07.2023 година од општините добиле дури 117.840.256 денари, во едната од нив Мицкоски има удел од седум проценти, а директорот на штаб на ДПМНЕ добил 18,5 милиони за две години, секако повторно од истите општини под “владение” на градоначалниците на Мицкоски, а истите градоначалници практично го платиле и бунтот во јавното претпријатие “Комунална хигиена Скопје” преку фирмата Река Интернационал..

Претходната недела објавивме ексклузивни информации, како “Изолација Дамјан Силјановски”, фирма која има кривична пријава за “местење тендери” доби повеќе од 141,5 милиони денари од само четири општини.

Денеска објавуваме информации за уште една фирма која редовно добива тендери од општините раководени од градоначалниците на Мицкоски.

“Фабрика Карпош” од градоначалниците на три скопски општини добила повеќе од 51,4 милиони денари.

Во продолжение општините од кои Фабрика Карпош добила тендери.

ОПШТИНА БУТЕЛ:

Договор за Реконструкција на краци во н.м. Љуботен и во н.м. Љубанци на територија на општина Бутел склучен на ден 20.01.2023во вредност од 3.407.006,92ден. Потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на улици и краци во н.м. Визбегово, н.м. Љубанци , во с. Радишани и на ул. Хошимин на територија на општина Бутел склучен на ден 26.07.2023 во вредност од 850.620,70ден. Договорот е потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци во н.м. Љуботен и во н.м. Љубанци на територија на општина Бутел склучен на ден 20.01.2023 во вредност од 263.647,40ден. Потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци во н.м. Љуботен и во н.м. Љубанци на територија на општина Бутел склучен на ден 20.01.2023 во вредност од 1.389.697,80ден. Потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци во н.м. Љуботен и во н.м. Љубанци на територија на општина Бутел склучен на ден 20.01.2023 во вредност од 616.692,78. Потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци во н.м. Љуботен и во н.м. Љубанци на територија на општина Бутел склучен на ден 20.01.2023 во вредност од 2.812.561. Потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на пристапни патеки на ул.Боро Менков, ул.Тале Христов и ул.Костурска склучен на ден 12.08.2022 во вредност од 1.038.379,94ден. Потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето) – Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на 04.07.2022 во вредност од 1.295.888,98ден потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето) – Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 1.120.191,11ден потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето) – Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 1.152.589,78ден потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето)

– Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 372.790,91ден потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето) – Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 1.297.320,32ден. потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето) – Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 742.716,78ден. потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето) – Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 648.916,81ден. потпишан од Дарко Костовски.

Договор за Реконструкција на краци:- Крак од ул. Радишанска кај ОУ Ацо Шопов – Крак од ул. 18 с. Радишани (од левата страна на река Серава) – Крак од ул.62 с. Радишани – Крак од ул. 14 (км 0+000.00 до км 0+059.80) во с. Радишани – Крак од ул.14 (км 0+000.00 до км 0+066.91) во с. Радишани – Крак од ул. 18 с. Радишани – Крак од ул. Радишанска на последна 57 (над игралиштето) – Крак од улица 3 с. Визбегово – Крак од ул.30 н.м. Љуботенски пат – Крак на ул. АФЖ Радишани – Крак на ул.15 Радишани – Крак од ул. 50 с. Радишани – Реконструкција на ул. 10 с. Радишани – Реконструкција на ул. 12 с. Радишани – Реконструкција на ул. 20 с. Радишани – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+045.00) – Крак од ул.7 с. Љубанци(км 0+000.00 до км 0+220.00) – Реконструкција на улица Пребондова( км 0+000.00 до км 0+148.5) – Реконструкција на улица Мостарска( км 0+000.00 до км 0+169.00)

склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 771.111,12ден. потпишан од Дарко Костовски.

За истиве неколку погоре се склучени уште договори во вредонст од 308.650,24ден., 671.916,78ден., 229.921,82ден, 832.237,48ден, 448.706,80ден, 542.277,26ден. ,384.027,46ден. 326.310,12ден, 700.432,07ден, 461.306,25ден., 321.574,78ден.

Договор за Пробивање на улица од Марко Крале со улица Зуфер Мусиќ склучен на ден 04.07.2022 во вредност од 1.134.802,46ден, потпишан од Дарко Костовски.

Вкупно од Бутел 24.142.551

ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ:

Договор за Изградба и реконструкција на улици во урбан и рурален дел на Општината склучен на ден 23.11.2022 во вредност од 12.000.000,56ден. Потпишан од Александар Стојкоски.

Вкупно од Ѓорче Петров 12.000.000 ден

ОПШТИНА ИЛИНДЕН:

Договор за Изградба на локални патишта и улици склучен на ден 20.07.2022 во вредност од 15.290.000,45ден. Потпишан од Александар Георгиевски.

Вкупно од Илинден 15.290.000 ден.

Како што можевте да прочитате, истата фирма од три општини за помалку од две години добила 51.432.551 (педесет и еден милион четиристотини триесет и две илјади петстотини педесет и еден денар).

Неколку компании за помалку од две години добиле преку милијарда денари од тендери од општините раководени од градоначалниците на Христијан Мицкоски. Некако чудно, истите компании постојано се вртат по истите општини.

Градоначалниците кои можеби ја злоупотребиле својата службена положба и овластување, кога би се отворила постапка и би се докажало дека е така, би поминале лесно со оглед на тоа што неодамна Собранието ги донесе измените на Кривичниот законик на Република Македонија со кој се намалуваат санкциите предвидени во членот 353 од КЗ, “Злоупотреба на службената положба и овластување”. Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ направија кворум за време на измените во Собранието.

Денови ли се денови, тендерски маки големи… Додека сите се исплашија дека измените на КЗ се за враќање на поранешниот премиер Груевски во Македонија, најголем ќар од измените имаат токму лицата од екипата на Мицкоски како Антонио Милошоски, Игор Јанушев, Илија Димовски, а и неговиот неформален коалиционен партнер, поранешниот премиер Зоран Заев. На оваа листа се додаваат и градоначалниците, доколку добијат кривични пријави по тој основ.

Од друга страна, Државната комисија за спречување на корупција, иако ги има сите информации од текстовите на Инфомакс, сепак не презема никакви дејствија, едноставно одговара дека (некогаш) ќе ги разгледа информациите, но додека тие да почнат да истражуваат, измените на КЗ се донесоа, а народски кажано “возот отиде”…

Кој рано рани два тендери граби, или мести, сеедно, општината/државата за некого е мајка, за некого маќеа, но и вака и така е ограбена…

Пишуваат Александар Митовски, Александра Петровска

Линкови до претходните текстови во серијалот:

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Мексиканец, Косовец и седум Македонци уапсени со…

На 07/08.12.2023 во Спортски центар на подрачјето…

Ковачевски ќе биде носител на пратеничка листа…

Премиерот Ковачевски вечерва во интервју за "360"…

ЗНМ: Квалификациите на високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ…

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) реагира…

Исфрустрирани кретени од ДПМНЕ и СДСМ, вие…

Трагично е што двете најголеми политички партии…

Мицкоски на иста маса со уапсен нарко-бос:…

Порано велевме "нема криминалец што не е…