Објавено на:

Криза во Германија: Германците се откажуваат од оброците за да заштедат

t

Поради се повисоките цени 16 отсто од Германците се одрекуваат од редовните оброци, а уште 13 отсто размислуваат да го направат истото – ако инфлацијата продолжи да расте.

Да ги намалат оброците не се подготвени 68 отсто од испитаницте во анкетата на Инса. Но, 32 отсто од учесниците со нето проходи помали од 1.000 евра на истото прашање одговориле потврдно, пренесе „Билт“, денеска.

Меѓу сите испитаници 41 отсто купуваат поевтино во супермаркети, додека 42 отсто поштедливо се готви, така што се откажуваат од месото или рибата.

Инфлацијата во Германија во мај порасна на 7,9 отсто, додека цените на храната значително скокнаа за повеќе од 11 отсто за една година. Приближновисока инфлација последен пат била регистрирана во Германија зимата 1973/1974.

Инфлацијата ја поттикнуваат цените на енергенсите кои скокаат поради војната во Украина, како и поскапите суровини и проблемите во синџирите за снабдување.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Нови мерки за штедење во Германија: Јавните…

Германија го ограничува греењето на јавните згради…

Германското оружје се покажа како неуспешно во…

Германското оружје се покажа неуспешно во Украина.…

Германија планира да испрати војници во Босна…

Поради обидите на Русија да ја дестабилизира…

Германија е на работ на рецесија

Економскиот раст на Германија стагнираше во вториот…

Берлинскиот ѕид падна ама… Германците повторно поделени…

Германците се поделени на „западни“ и „источни“…