Објавено на:

Курсот на доларот падна под 66 рубљи првпат по две години

t

Руската нацинална валута рубљата го започна тргувањето на Московската берза во четвртокот со раст, на американскиот долар накусо падна по нивото од 66 рубљи, што е првпат по март 2020 година.Руската нацинална валута рубљата го започна тргувањето на Московската берза во четвртокот со раст, на американскиот долар накусо падна по нивото од 66 рубљи, што е првпат по март 2020 година.

Според податоците од берзата за 10 часот по московско време, крусот на доларот со пресметки за следниот трговски ден, се намалил за седум копејки, на 66,23 руб и, а на евраото за 49 копејки, на 69,95 рубљи.

Извесно време накусо доларот паднал на 65,31 рубљи, што е најниското ниво на американската во однос на руската валута од март 2020 година, иако утрото доларот се искачил на максималните речиси 67 рубљи.

Руската берза на почетокот од трговската сесија во четвртокот расте исто така за повеќе од еден процентен поен. Малку по 10 часот индексот на Московската берза порасна за 1,03 проценти, на 2.397,16 поени, а индексот РТС за 1,77 отсто, до 1.1133,68 поени.

Движењето на главниот руски пазар на акции и хартии од вредност во четвртокот веројатно ќе претрпе корекции, откако рано утрото Британската даночна и царинска управа (HM Revenue & Customs, HMRC) на Московската берза (MOEX) ѝ го поништи статусот признаа бераза.

„На 5-ти мај 2022 година HMRC ја повлече првичната коризација на Московската бераза (на листата признати берзи). Инвестициите извршени на MOEX пред овој датум и натаму ќе се сметаат за инвестии на признаена берза. Инвестициите направени по 5-ти мај 2022 година нема да бидат сметани како такви“, се наведува во белешката за клинетите.

Московската берза беше ставена на листа берзи признати од HMRC во јануари 2011 година. Одземањето на статусот занчи дека британските инвеститори кои тргуваат со хартии од вредноста на Московската бераза нема да можат да користат извесни даночни поволноста од управата.

Од HMRC одлуката ја објаснуваат со ограничувањата коишто ги наметна руската Централна банка за извршување операции на Московската берза од страна на нерезиденти. Се наведува дека станува збор за крашење на „стандардите за работата кои се очекуваат од признати берзи“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ИМ СОБРАЛЕ ПАРИ ВЕТУВАЈЌИ ИМ ГЕРМАНСКИ ВИЗИ:…

Двете се задржани во Полициската станица Гостивар…

Ќерката на еден од основачите на ВМРО-ДПМНЕ…

Пишува Мери Горгиевска (Посветено на осумте индивидуи…

(Фото) Македонската фудбалска репрезентација со нови дресови…

Фудбалската федерација на Македонија и техничкиот партнер…

АЗЕРБЕЈЏАН И ЕРМЕНИЈА ПРЕД НОВА ВОЈНА: Баку…

Тензиите меѓу Азербејџан и Ерменија за спорниот…

Си го покани Путин да ја посети…

Кинескиот претседател Си Џинпинг, кој е во…