Македонија испраќа дипломатска екипа во Украина – Искусни дипломати ќе дејствуваат не терен

t

Соопштението до медиумите од МНР го пренесуваме интегрално:
„Соодветно на состојбите на терен, Министерството за надворешни работи испраќа дипломатска екипа во Украина, и тоа во состав на актуелниот амбасадор во земјата Крум Ефремов, заедно со уште еден искусен конзуларен работник, кои ќе ги водат процесот на терен при асистирањето на евакуацијата на нашите државјани и со нив поврзаните украински граѓани.

Воедно информираме дека досега околу 50 наши државјани ја имаат напуштено Украина, додека 50 се сѐ уште на Украинска територија како и нивни членови на семејство украински државјани. Од нив, 25 ги имаат напуштено резидентните места, и во моментов се упатени низ утврдени безбедносни коридори; нивното движење постојано го следиме сѐ до нивното напуштање на земјата, а потoа, нашите амбасади и конзулати од соседните земји ги преземаат сите активности за нивен безбеден трансфер назад кон земјава.


Информираме дека секое движење низ Украина е сериозно отежнато, се одвива по споредни рути кои се преполни, и оттука движењето е бавно.

Министерството за надворешни работи продолжува одблиску да ја следи состојбата и за секоја нова промена соодветно ќе ја информира јавноста.“ – Пишува во соопштението од МНР.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЕУ одобрува дополнителни 500 милиони евра за…

Министрите за надворешни работи на ЕУ се…

Претседателот на кримскиот парламент: Ослободените украински територии…

Претседателот на кримскиот парламент Владимир Константинов ги…

(Видео) Командата не’ предаде, нема муниција, нема…

Потресно видео се појави на You Tube…

Лукашенко: Веќе се формирани единици од илјадници…

Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко изјави дека…

Министерство за одбрана на Русија: Соборивме три…

Руската армија во текот на ноќта собори…