Македонија и се е можно: Археолошкиот локалитет Влахо оштетен при ископување јаглен од рудникот „Живојно“, алармираа археолози

t

Досега најстарата отриена неолитска населба во Македонија, археолошкиот локалитет Влахо на границата со Грција во Пелагонија, е оштетена при работите на ископување на јаглен од блискиот рудник „Живојно“, алармираа археолози.

Годинава властите, поради енергетската криза и потребата за поевтин домашен јаглен за производство на струја во РЕК „Битола“, одлучија да почнат да експлоатираат од рудникот „Живојно“, кој го работи државната компанија Електрани на Македонија (ЕСМ).

На веб-страницата на ЕСМ пишува дека „во моментов, во фаза на изработка е главен рударски проект за отворање, разработка и за експлоатација на јагленот од наоѓалиштето „Живојно“ со јамска технологија“

Извор: Слободен печат

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Околу 50 се рудари затрупани во рудник…

Околу 50 рудари од синоќа се затрупани…

Македонија и се е можно: Археолошкиот локалитет…

Досега најстарата отриена неолитска населба во Македонија,…

Нови детали: Бројот на загинати во експлозијата…

Бројот на загинати во експлозијата во рудник…

(Видео) Трагедија во Турција: Во експлозија во…

Голем број рудари останаа заробени под земја…

Потрага за енергенти: Колумбиски јаглен за Германија

Во потрага по алтернатива за руските енергенти,…