Македонија ќе плати милиони евра за оштети поради пресуди на Европскиот суд за човекови права?

t

Агентката на Владата за застапување на државата пред Судот за човекови права, Даница Џонова, во своето вечерашно гостување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат рече дека засега највисокиот износ што компанија го добила против државата изнесува околу 60 илајди евра, но нагласи дека побарувањата коишто се однесуваат на прекршување на правото на сопственост може да достигнат и милионски суми, коишто би ги исплатила државата.

„Ако гледаме само низ призмата на бизнис компаниите, како апликанти пред Европскиот суд за човекови права, тогаш највисокиот досуден износ по трите основи – надомест на материјална, нематеријална штета и надомест на трошоци во постапката, износот е околу 60 илјади евра. Предметите каде што особено се актуелизира правото на сопственост во принцип тежат прилично финансиски…ние во постапка имаме предмети, во кои апликанти се бизнис компании, каде штетните побарувања надминуваат милионски суми кои треба да се исплатат од буџетот на државата“, вели Џонова.

Извор: Алсат ТВ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пропаѓањето на американски банки нема да влијае…

Само 6,6 отсто од вкупните обврските на…

(Видео) Израелски историчар од Скопје: Сра*е е…

Несомнено е дека за депортацијата на македонските…

Слаб земјотрес во југоисточниот дел на Македонија

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје…

Тажно: Најмладиот пациент кој оди на дијализа…

Најмладиот пациент во Македонија што оди на…

Никогаш да не се заборави: Се одбележуваат…

Од денеска до недела ќе се одбележуваат…