“Македонските Бугари” ќе плачат кај Вархеји: Со писмо бараат средба со комесарот

t

Невладините организации на “македонските Бугари” во Македонија побарале средба со Оливер Вархеи, комесар за соседски прашања и проширување на ЕУ, поради институционалната омраза и систематската дискриминација кон нив.

Во своето писмо нагласуваат дека во нивната татковина нема желба за дијалог со нив од страна на локалната и централната власт.

Агенцијата БГНЕС го објавува целосниот текст на писмото на Бугарите од РМ:

Почитуван комесар,

Ве молиме дозволете ни да се претставиме!

Ние сме претставници на невладините организации отворено идентификувани како бугарска заедница во РМ. Охрабрени од вашата неодамнешна изјава и подготвеност да не примите, ви пристапуваме со намера и се надеваме дека таквата средба ќе се одржи што е можно поскоро, се разбира, под услов вашата способност. Секојдневното стигматизирање на нашата бугарска заедница и неможноста да се воспостави дијалог со локалните и националните власти создава предизвици за нашата заедница кои често ги надминуваат нашите индивидуални и колективни можности. Искрено се надеваме дека дијалогот со вас ќе придонесе за намалување на секојдневниот притисок врз нас – граѓаните на РМ, кои не се плашат, и покрај ризикот од дискриминација и говор на омраза, отворено да го браниме нашето македонско бугарско наследство и идентитет.

Почитуван г. Со нетрпение очекуваме да го добиеме вашиот предлог за состанок.

Со почит,

Петар Колев – Друштво за македонско-бугарско пријателство

Љупчо Георгиевски – Центар за култура „Иван Михаилов“ – Битола

Добре Митрев – Македонско-бугарско пријателство – Скопје

Љупчо Куртелов – Балкански хоризонти – Охрид

Владимир Перев – Коридор 8- Скопје

Томе Блажевски – Цар Борис III – Охрид

Јован Николов – Здружение „Дело“ – Скопје

Елизабета Величкова – Трибина – Прилеп

Маринела Петреска – Друштво за македонско-бугарско пријателство – Битола

Владо Треневски – Интеракција – Охрид

Столе Велков Фондација „Единство“ – Кочани.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пропаѓањето на американски банки нема да влијае…

Само 6,6 отсто од вкупните обврските на…

(Видео) Израелски историчар од Скопје: Сра*е е…

Несомнено е дека за депортацијата на македонските…

Слаб земјотрес во југоисточниот дел на Македонија

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје…

Тажно: Најмладиот пациент кој оди на дијализа…

Најмладиот пациент во Македонија што оди на…

Никогаш да не се заборави: Се одбележуваат…

Од денеска до недела ќе се одбележуваат…