Македонците во Албанија достоинствено го одбележаа празникот Ѓурѓовден

t

Македонците во Албанија, независно од нивната верска припадност, врз основа на вековните традиции, го одбележаа денот на светиот великомаченик Георгиј Победоносец – Ѓурѓовден.

Достоинствено одбележувањето, кое почнува во пресрет на празникот и трае три дена, беше во  Преспа, Врбник, Голо Брдо и Гора.

-Во Мала Преспа, имаше организирани прослави во селата Шулин, Глобочени и Долна Горица. Во село Долна Горица, беше одбележан споменот на славниот патрон и небесен застапник, светиот великомаченик Георгиј Победоносец во црквата Св. Ѓорѓија, со богослужба што ја одржа отец Алексо Темелко, пренесува весникот Македониум.

Во областа Гора прослава се организираше во село Шиштавец, каде се одржа и трка со коњи, додека во областа на Голо Брдо, Ѓурѓовден организирано се славеше во село Стеблево.

-На Ѓурѓовден во Мала Преспа, Врбник, Гора и Голо Брдо се изведуваат многу обичаи поврзани со овој празник. Почнуваат на 5 мај пред зајдисонце кога сите млади и постари одат по ливадите и градинте, каде берат гранчиња /потки/ и цвеќиња, ги носат дома каде ги закитуваат портите, влезната врата на куќата, трлата, плевните, се за здравје и во чест на доаѓањето на пролетта, наведува весникот.

Според верувањето потките ги штитат куќите од разни опасности, а нивите и родот од несреќа. Во некои места гранче боз се става пред куќата пред влезната врата и утрото на Ѓурѓовден секој кога ќе стане и излегува надвор стапнува на бозот за здравје.

Насекаде, вечерта спроти празникот и вчерашниот ден се виеше македонско оро и се пееја традиционални песни наследени од нивните предци.

Извор: Сител ТВ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

И Албанија старее: Повеќе од половина од…

Албанија старее откриваат последните податоци. Денес повеќе…

Вархеји: Членството на Албанија во ЕУ е…

Комесарот за добрососедска политика и проширување Оливер…

Руска блогерка обвинета за шпионажа бара азил…

Руската блогерка Светлана Тимофеева (34), која беше…

Албанија ќе ѝ врати на Македонија незаконски…

Незаконски изнесени икони од Македонија кои завршиле…

Единствената македонска партија во Албанија поднесе барање…

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса…