Маричиќ оствари билатерална средба со заменик министерот за надворешни работи на Италија, Дела Ведова

t

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ, на маргините на 7-миот годишен Форум на Стратегијата на ЕУ за Јадранско – јонскиот регион, оствари билатерална средба со заменик министерот за надворешни работи на Италија, Венедето Дела Ведова, на која беше истакнато дека билатералните прашања не треба да бидат пречка за да ги започнеме преговорите со ЕУ, затоа што ние одамна сме ги исполниле условите и обврските.

– Обединувањето на регионот во европското семејство ќе ја зацврсти стабилноста и ќе го врати кредибилитетот на Унијата помеѓу граѓаните од регионот и ќе овозможи зацврстување на нејзината улога како глобален лидер, со што ќе се потврди успешноста на европскиот проект-Европската Унија, рече на состанокот вицепремиерот Маричиќ.

Од страна на Венедето Дела Ведова е потврдена силната поддршка за реализирање на нашата европска перспектива за што изрази верување дека отпочнувањето на преговорите за членство на Македонија со Европската Унија ќе се случи што е можно поскоро.

Дополнително на состанокот соговорниците го изразија задоволството од постоењето можност за интензивирање на соработката за развој на стратешки проекти во рамките на Јадранско-јонската стратегија и програми кои ќе овозможат подобро поврзување на регионот и наша побрза транзиција кон иновативна и зелена економија, а со тоа ќе придонесат за побрза интеграција на Македонија во ЕУ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

НИКОЈ НЕ СМЕЕ ДА ВЛЕЗЕ ВО МУЗЕЈОТ…

Локалните медиуми пишуваат дека пред музејот има…

УХМР издаде метео предупредување: Невреме во Македонија!

Под влијание на влажна и нестабилна воздушна…

Битиќи: Да ја сфатиме потребата од преквалификација,…

Тие што сметаат дека нашата држава дава…

Министерот за правда чека амин од амбасадите:…

Поддршка имаме и сите се на став…

Џачка: Имаше спорадични случаи на бугарска асимилација…

Реална е можноста Албанија и Република Македонија…