Матевски: Не може да зборувате за предавство, црквата не одговара пред никого!

t

Професорот на УКИМ Зоран Матевски во емисијата 24 анализа смета дека не може да зборуваме за предавство или патриотизам зошто државите се секуларни.

– Црква која решава црковен спор не одговара пред никого освен ред самата себе. Може да одговара ако се работи за секс или педофили скандали, мито корупција. Не можете да барате одговорност да барате од нив за нешто што е црковно. Молчат зошто сметаат дека ќе кажат кога ќе имаат нешто да кажат. Немаат право ниту верниците да бараат објаснување од црквата. – вели Матевски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Член на комисијата потврди: Бугарските историчари инсистираат…

Не работиме на утврдување на статусот на…

Прво сослужување на МПЦ-ОА заедно со бугарската…

Полека, но сигурно, МПЦ-Охридската Архиепископија чекори кон…

Во следните месеци ќе се одлучува за…

Прашањето на архиереите на Православната Охридска Архиепископија…

Ќулавкова: Редно е да има институционална благодарност…

Академик Катица Ќулавкова смета дека треба да…