МВР му поднесе кривична пријава на поранешниот градоначалник на Радовиш

t

Одделението за внатрешни работи Радовиш до Основното јавно обвинителство Струмица поднесе кривична пријава против Г.К.(65), К.С.(66), Р.С.(53) и С.П.(37), сите од Радовиш, поради постоење на сомнение дека Г.К., К.С. и Р.С сториле кривични дела „злоупотреба на службената положба и овластување“ по член 353 и „злоупотреба на постапка за јавен повик, доделување на договор за јавна набавка или јавно приватно партнерство“ по член 275-в од Кривичниот закон, а С.П. поради тоа што со своето стручно знаење им помогнал, со што и самиот сторил кривично дело по член 24, а во врска со член 275-в став 3 од Кривичниот закон.

Осомничените Г.К., К.С. и Р.С., како вработени во Општина Радовиш во 2020 година презеле дејствија во рамки на нивните надлежности, по што бил склучен договор базиран на невистинита документација за воспоставување на јавно-приватно партнерство за реконструкција на јавното осветлување во општина Радовиш, преку воведување мерки за енергетска ефикасност, а С.П., како надворешно лице, со стручни совети им помогнал во манипулирање на податоците во физибилити студијата, изготвена за тој договор. Врз основа на вака склучениот договор Општина Радовиш е обврзана за осум години да исплати сума во износ од 104.667.215 денари (без ДДВ).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

БРУКА НЕВИДЕНА: Функционер на ВМРО-ДПМНЕ ѝ се…

Партијата како организација нема помогнато за уставобранителите,…

,,ЌЕ ИМ ДАДЕМЕ ПАРИ АКО ОДАТ НА…

Повеќето од нив можеби немаат финансиски или…

Груевски беше преголем за овој народ: Направи…

Груевски придаваше вредност на секоја пора од…

(Видео) Бербок на Мицкоски му кажала дека…

За целата ситуација во опозицијата јас го…

Неовластено поставил 50 лежалки и 25 чадор…

СВР Охрид поднесе кривична пријава против С.Р.(65)…