МВР уапси 42 лица барани со потерница

t

Во првите четири месеци од 2022 година лишени од слобода се 42 лица од страна на Оперативниот тим задолжен за пронаоѓање и лишување од слобода на лица сторители на потешки кривични дела, за кои се предвидени казни затвор, лица кои повеќе години биле недостапни на органите на прогонот, како и лица кои избегале од казнено-поправни установи на територијата на државата и лица предмет на потрага на ИНТЕРПОЛ. Од страна на овој тим се преземаа низа мерки и активности за редовно прибирање сознанија за лица кои се предмет на потраги по наредби добиени од страна на Основен кривичен суд Скопје, Основно јавно обвинителство Скопје, Основно јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција Скопје, КПУ Затвор Идризово, КПУ Затвор Скопје – Скопје и др.

Во периодот од јануари до април приведените 42 лица имаат за издржување вкупна казна затвор 110 години, 10 месеци и 20 дена и за доиздржување на преостанатиот дел од казната затвор во траење од 84 години, 10 месеци и 14 дена. Воедно реализирани се шест притворски казни. Или, во просек овој Оперативен тим приведе 10,5 лица месечно со просечна казна затвор од двеипол години по лице.

Така, во текот на јануари лишени од слобода се 10 лица, и тоа: И.А.(29) од Штип за казна затвор по чл.297, А.К.(30) од Германија, за истрага по член 236, Е.Д.(23) од Скопје, за истрага по чл. 237 и 238, С.Т.(51) од Тетово, за истрага по чл. 247, М.Т.(56) од Скопје, за издржување казна затвор од 2 години по чл.247, В.К.(38) од Скопје, баран за истрага по чл.237, М.Р.(39) од Скопје, за истрага по чл.396, Б.М.(42) од Скопје за издржување казна затвор од 18 месеци по чл.131, О.Ј.(70) од Скопје за казна затвор од една година по чл.300, Д.Е.(29) од Скопје, за издржување на двегодишна казна затвор по чл.236.

Во феруари 2022 од слобода биле лишени 9 лица, и тоа: Д.А.(45) од Скопје за издржување казна затвор од 3 години по чл.123, Џ.И.(21) од Белград за издржување затворска казна од 2 години по чл.236, Р.П.(53) од Скопје за издржување на казна затвор од 2 години по чл.378, Е.М.(33) од Штип, осуден на затворска казна од 12 години и 5 месеци, по чл.236, 383 и 394, од кои за доиздржување има уште 5 години, 2 месеца и 7 дена, Н.А.(45) од Скопје за издржување казна затвор од 2 години и 6 месеци по чл.236, Д.И.(53) од Скопје за казна затвор од 4 години и 100 дена по чл.279 и 297, К.К.(31) од Скопје за мерка притвор по чл.247, М.А.(20) од Скопје за притвор поради истражни дејства по чл.247, осуден на затворска казна во времетраење на 2 години, З.З.(62) од Скопје, за издржување казна затвор од 4 години по чл.279.

Во март годинава по потерници се лишени од слобода 10 лица, и тоа: И.П.(28) од Скопје, осуден на 5 години затвор по чл.237, од кои за доиздржување има уште 1 година, 5 месеци и 10 дена, Е.К.(37) од Скопје, осуден на затворска казна од 10 години и 4 месеци по чл.238, 386 и 236, од кои за доиздржување има уште 6 години, 9 месеци и 20 дена, Љ.П.(44) од Скопје, осуден на 10 месеци затвор по чл.144, М.Ѓ.(28) од Скопје за издржување мерка притвор по чл.215, Р.И.(53) од Скопје, за издржување на 1 година и 6 месеци затворска казна по чл.300, С.Б.(22) од Гевгелија за издржување на 100 дена затвор по чл.206, Д.Ј.(25) од Гевгелија за издржување казна затвор од 4 години по чл.418-б, М.Е.(61) од Велес за издржување на затворска казна од 14 година, по чл.394 ст.1, чл.316 ст.3, чл. 247 ст.3, чл.259 ст.2, чл.261 ст.3 и чл.396 ст.2 од Кривичниот законик, Ф.П.(29) од Скопје, осуден на казна затвор од 2 години по чл.236, Г.М.(48) од Скопје за издржување казна затвор од 2 години по чл.130.

Во текот на април, пак, приведени се 13 лица по распишани потерници, и тоа: А.Н.(69) од Скопје, осуден на казна затвор од 4 години и 2 месеца по чл.247, од кои се доиздржување има уште 1 година, 7 месеци и 15 дена, А.Ѓ.(28) од Скопје за мерка притвор по чл.123, И.Р.(31) од Скопје за издржување на затворска казна од 3 години по чл.353, М.Д.(60) од Скопје за издржување на половина година затвор по чл.297, А.Г.(37) од Тетово осуден на 3 години и 6 месеци затвор по чл.215 од кои за доиздржување има уште 4 месеци, Б.Д.В.(40) од Скопје за мерка притвор по чл.247, А.А.(32) од Скопје, за издржување на 2 годишна затворска казна по чл.383 и 236, С.Т.(52) од Р.Турција, за издржување затворска казна од 1 година и 4 месеци по чл.236 и мерка притвор по чл.144, Д.С.(34) од Скопје, за издржување на 2 години казна затвор по чл.236, С.Ц.(38) од Германија за издржување на затворска казна од 7 години по чл.237, А.Т.(38) од Битола за 2-годишна казна затвор по чл.131, С.Б.(23) од Скопје за издржување на мерка притвор по чл.288 и 292 и Н.К.(26) од Скопје, осуден на четиримесена затворска казна.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Спасовски: Доверената организација на Самитот на ОБСЕ…

Степенот на безбедност во Скопје, за денешниот…

МВР: Лажна е веста дека исчезнатото девојче…

Лажна е веста дека исчезнатото 14-годишно девојче…

НЕ НАСЕДНУВАЈТЕ НА ЛАГИ: Не е точно…

Не е точно дека исчезнатото 14-годишно девојче…

ОБЈАВЕНО ВИДЕО: Симнато црковното, а поставено албанското…

Скандалозен настан се случи денеска во тетово…

ПРОДОЛЖУВА ПОТРАГАТА ПО ВАЊА Полицијата ја барала…

Мајката Зорица Ѓоревска за дел од медиумите…