Објавено на:

Милановиќ: Србија секогаш има некој 27 март, па се чудат зошто Германците ги бомбардирале

t

Цело време се трудам да ѝ помогнам на Србија, но тие секогаш имаат некој 27 март, а потоа се чудат што Германците ги бомбардираа, изјави претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ. „Смири се човече, работи во твој интерес, никој не те вика. Затоа велам Вучиќ, изгори се, терај“, рече Милановиќ.

Зоран Милановиќ зборуваше за обвинението поднесено од Српското обвинителство за воени злосторства против четворица пензионирани офицери на хрватската армија.

Милановиќ оцени дека Србија ги прекршува своите обврски во процесот на пристапување во Европската унија со покренување обвиненија против поранешните пилоти на хрватската армија.

„Гледаме Србија и Белград да поднесат обвиненија против хрватски пилоти. Србија по 27 години поднесува обвиненија за наводни дела во Босна и Херцеговина. Мислам дека тој закон не е на ум. Мислам дека Србија се уништува себеси“, рече Милановиќ, пренесува ХРТ. .

Србија има привремени мерки од поглавјето 23 од пристапните преговори со ЕУ, не само за исчезнатите, за кои ништо не ни кажаа, туку и обврска да избегне двојна јурисдикција и тоа е тоа, рече Милановиќ.

Тој посочува дека Србија директно ги прекршува своите обврски од пристапната рамка.

Говорејќи за тоа дали Србија треба да биде условена во процесот на евроинтеграциите, Милановиќ додаде: „Тие се условени“.

„Значи, јас цело време се трудам да и помогнам на Србија, но тие секогаш имаат некој 27 март, а потоа се чудат што ги бомбардираа Германците. Смири се човече, работете во ваш интерес. Велам, Вучиќ, изгори, лулај, тој може се, предупредуваш, но ништо на крајот“, рече Милановиќ.

Српското обвинителство за воени злосторства поднесе обвинение против четворица пензионирани хрватски офицери, воени пилоти, за воени злосторства врз српски цивили за време на воено-полициската операција „Бура“ во август 1995 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ