Милотинова: Белград и Москва немаат интерес Македонија и Бугарија да бидат во добри односи

t

Ниту Белград ниту Москва немаат интерес Бугарија и Република Македонија да бидат во добри односи. Ова им е јасно на сите, а последните настани го покажуваат токму тоа. Неодамна, апсолутно на сите, вклучително и на властите во Скопје, како и на луѓето во Брисел, им стана јасно дека македонските Бугари се решени да ги бранат своите права и нивните организации докажаа дека нема да престанат со оваа борба за одбрана на овие копенхагеншки критериуми кои се евидентирани во Преговарачката рамка и тие се всушност основата на Европската Унија.

Ова во интервју за БГНЕС го вели Милена Милотинова, ТВ водителка и новинар, автор на повеќе од 10 документарни филмови посветени на Бугарите од западната периферија и “македонските Бугари” во Македонија .

Љубопитноста е она што ја тера да ги снима филмовите за Бугарите од западната периферија и за “македонските Бугари во РМ”. – вели таа.

„Имав многу тешки моменти со моите филмови, затоа што се сеќавам дека со моите први филмови, кои беа за западните предградија, имаше силна реакција од претставници на Белград кои си дозволија да интервенираат, веројатно мислеа дека сè уште живееме во ерата на комунизмот.

„Потоа го поставивме прашањето за образованието на мајчин јазик, на кое право имаат Бугарите од западната периферија, како и секоја друга малцинска заедница во Србија. Овие образовни права и до ден денес не се почитуваат и до ден денес има проблеми со ова, до ден денес се поставува прашањето“, истакна таа и додаде дека последен пат претседателот Румен Радев му го поставил прашањето на претседателот Александар Вучиќ.

Тогаш Вучиќ вети дека тоа ќе се исполни, но ништо не се случи, повторно нема учебници на бугарски јазик, повторно нема образование на мајчин јазик дополнето со наставни програми на бугарски јазик и на крајот што велат Бугарите од западните предградија, вклучително и во нејзината емисија Брисел 1, е дека за 103 години од Договорот од Ној, населението во западните предградија се намалило за 100.000. „Од 120.000, сега немаат ни 20.000 во двете општини Босилеград и Цариброд, кои, патем речено, немаат транспортна поврзаност меѓу себе, а според мене тоа е апсолутно намерно направено од српските власти, така што дека луѓето од двете општини немаат врска“, објасни Милотинова и додаде дека мора да поминуваат низ заобиколни патишта, многу подолго – или преку Србија или преку Бугарија, да одат од Босилеград до Цариброд и обратно, што е економска глупост.

Според Милена Милотинова, тоа што е направено од бугарската надворешна политика за Бугарите од западната периферија не е доволно, а во согласност со прекуграничната соработка очекуваат да се финансираат проекти поврзани со Босилеград и Цариброд.

Во однос на надворешната политика на Бугарија во однос на РМ, таа е децидна дека Бугарија треба да продолжи да се грижи за бугарските воени гробишта таму, нешто што различни наши институции силно се залагаат. „И, исто така, Бугарија отсега мора многу строго да следи што се случува со Преговарачката рамка за почеток на преговорите за европско членство на РМ, бидејќи во оваа Преговарачка рамка се напишани многу работи, но Бугарија е земјата која мора да го следи нивното спроведување заедно со останатите европски земји, но Бугарија има најсилен интерес да го направи тоа, бидејќи тука се потпираме на правата на македонските Бугари“, рече Милотинова.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски најостро го осудува каменувањето на македонскиот…

Премиерот Димитар Ковачевски преку објава на Фејсбук…

Левица бара МНР да го осуди нападот…

„Вчера Македонците во Бугарија повторно беа жртва…

Бугарското МНР ја искара Македонија: Се однесуваа…

Остра реакција на бугарското МНР по тензијата…

Да немаме проблеми ни ние, ни вие:…

Македонците од Пиринска Македонија во организација на…

Бугарскиот МВР ироничен: Ќе ви подариме три…

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и…